Бесплатни дермоскопски прегледи у Болници Требиње: ОТKРИВЕНА ТРИ KАРЦИНОМА

 

ТРЕБИЊЕ |  У Служби за дерматовенерологију Болнице Требиње јуче и данас обављани су бесплатни дермоскопски прегледи, у оквиру здравствене превентивне кампање Еуромеланома у БиХ, при чему је од прегледаних педесетак, код три пацијента откривен базоцелуларни карцином.

Др Драгана Старовић, координатор Еуромеланома, кампање БИХ за Републику Српску наводи да је током кампање, која је почела у Бањалуци првог јуна и данас завршава у Требињу, у РС откривено 38 базоцелуларних карцинома.

„Врло смо задовољни резултатима јер нисмо открили ниједан меланом, на сву срећу. Открили смо укупно 38 базоцелуларних карционома, од којих три у Требињу, то није најопаснији рак коже, па можемо бити задовољни. У цијелој РС обављено је око 800 прегледа у свим градовима, дефинитивно се показало да је кампања врло успјешна и да је подигнута свијест грађана о фотопротекцији и штетном УВ значењу, па је одзив све већи“, наводи др Старовић, која је са др Наташом Ђаковић Лозо обављала бесплатне прегледе у требињској болници.

Др Љубица Миљановић, радиолог-онколог, начелник Онколошког одјељења требињске болнице каже да ће акција бесплатних дермоскопских прегледа у овој здравственој установи бити ускоро поновљена, истичући да су за све туморе превентивни прегледи од изузетног значаја.

„Драго ми је да је у Требињу данас и јуче одржана ова акција, ради превентивног откривања свих кожних тумора, не само меланома. Ако се меланом, као назлоћуднији тумор, открије на вријеме, онда је изљечење 92 одсто, и ако се нађе меланом, за који ми љекари кажемо да је „танак“ – до 0,75 милиметара, онда лијечење подразумијева само хируршку интервенцију, и, касније, праћење пацијента. Грађани су се одазвали у приличном броју, акцију ћемо ускоро поновити, надам се опет са доктором Драганом Старовић и са домаћим докторима Дубравком Перотић и Наташом Ђаковић Лозо“, каже др Миљановић.

Она је подсјетила да је Фонд здравственог осигурања РС од 15.јуна 2016.године у лијечење метастатског меланома увео биолошки лијек, који наши пацијенти могу добити бесплатно.

Др Наташа Ђокановић Лозо, дерматовенеролог, истиче да се кампања ЕУРОМЕЛАНОМА у Служби за дерматовенерологију Болнице Требиње успјешно проводи већ шест година и да су задовољни одзивом пацијената.

„У нашој служби, др Дубравка Перотић, која је тренутно на одмору, и ја смо дио ове кампање, драго нам је што је ове године наш гост и помоћ у читавој кампањи др Драгана Старовић. Наши суграђани код нас често долазе, не само због меланома него и због других промјена на кожи. Често су то бенигне промјене и важно је да се свака промјена на кожи пажљиво прати“, каже др Ђокановић Лозо.

Еуромеланома, превентивна кампања коју организују дерматолози у сарадњи с пластичним хирурзима у 31 земљи Европе, ове године се проводи под мотом „Било гдје да си, заштити се од штетних УВ зрака! Сунце сија увијек, не само на плажи“.

В.М.