Бесповратна средства ЗА ЈОШ 38 СУГРАЂАНА који су се одлучили за властити бизнис

ТРЕБИЊЕ │ У Градској управи данас су потписани уговори о самозапошљавању са 38 корисника који су испунили услове јавног позива Града Требиња.

Они који су испунили услове овог позива започеће или проширити производњу у пољопривреди, трговини и занатству, а из градског буџета биће издвојено преко 220 хиљада КМ.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да ће корисници субвенција добити од 4 до 10 хиљада КМ неповратног новца, уз обавезу да се скину са евиденције Завода за запошљавање у наредне двије године.

Веома је важно што су се опредјелили да самостално зарађују, а Градска управа у сарадњи са надлежним институцијама ће их помоћи кад год им то буде потребно. Понудили смо им све неопходне контакте и савјетодавне службе, јер заједничким дјеловањем институција Града Требиња и људи који желе да се баве приватним бизнисом мислимо да ћемо ријешити незапосленост – истакао је он.

Он је нагласио да је јавни позив за неповратна средства за самозапшљавање отворен до краја године.

Ово је трећи позив за самозапошљавање Града Требиња од прошле године, а на овај начин посао је до сада нашло или проширило преко 90 Требињаца.

Према ријечима директора Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиње Дражена Бошковића, сви корисници прошлогодишњег програма самозапошљавања су реализовали оно што су навели у пријавама на јавне позиве.

Била су 53 захтјева лани, а готово сви самостални предузетници намјенски су утрошили први дио новца који су уложили у складу са основним плановима оних који су конкурисали за новац за самозапошљавање. Они који су се најбоље показали и изашли на тржиште, а поготово пољопривредни произвођачи, ће у наредном периоду добити додатну подршку Градске управе и мимо исплате другог дијела средстава која се очекује крајем године – навео је Бошковић.

Додјелом бесповратних средстава за самозапошљавање задовољни су и они којима су пројекти одобрени и захвални Градској управи што им на овај начин омогућила да покрену или прошире сопствени бизнис.

Произвођач сира Мирослав Кисин каже да ће овај новац уложити у проширење дјелатности и увођење нових услуга у сеоском туризму.

Он каже да је Градска управа до сада различитим пројектима и посредством Аграрног фонда помогла развоју села и опстанку младих људи на селу.

Светлана Дангубић каже да јој је на овај начин омогућен нови подстицај у покретању бизниса за који се опредјелила – а то је комплетнија понуду квалитетне дјечије одјеће на требињском тржишту.

Виолета Ратковић, након завршетка факултета, одлучила је да се окрене породичном бизнису у селу Орашје и заједно са породицом од супруга бави се говедарством и производњом млијека и млијечних производа.

Желимо да и даље радимо, проширимо и унаприједимо овај посао, да би дјеци омогућили бољи живот – навела је она.

Д.Ч.