Без договора о обради података пописа

378371_1

САРАЈЕВО │ Централни пописни биро на синоћној сједници у Сарајеву није постигао договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва у БиХ.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић изразио је наду да би до истицања законског рока за објаву података пописа, односно 1. јула, ипак, уз подршку виших инстанци односно, Савјета министара БиХ, могло да дође до консензуса.

„Мислим да попис неће бити поништен јер смо још у законоском року. Очекујем да ћемо, уз помоћ и подршку са стране од виших инстанци, уз укључење и Савјета министара БиХ, да ријешимо ових неколико неусаглашених питања која по мом мишљењу нису велика, те донесемо јединствен програм за обраду података и објаву резултата пописа“, рекао је Јукић.

Он очекује да ће се Савјет министара БиХ, који је у знатној мјери био укључен у припрему пописа, укључити и дати допринос како би се дошло до јединственог рјешења.

„Број питања која нису усаглашена свео се на два или три. Мислим да то није ни велик број у смислу укупног броја пописаних људи“, рекао је Јукић, појашњавајући да је ријеч од око два до 2,5 одсто од укупног броја резидентног становништва.

Он каже да нема консензуса о овим питањима и да се очекује помоћ да се то постигне, те истиче да су само резултати, који су прихваћени консензусом свих, коректни и уредни, и да очекује да ће се до тога и доћи.

„Крајњи рок за објављивање резултата пописа је 1. јул 2016. године, дакле за наредна три и по мјесеца. Било би идеално да је то било урађено и давно прије. Очигледно је да ћемо пробити рок од средине овог мјесеца да кренемо у припрему и надам се да то неће бити дуго, те да ћемо уз нешто интензивнији рад у наредна три и по мјесеца моћи обрадити и објавити резултате пописа“, каже Јукић.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић изразила је жаљење што на данашњем састанку није постигнут договор, изражавајући наду да је у разумном року могуће доћи до консензуса.

„Очекивала сам да ћемо разумно анализирати отворена питања и наћи рјешења овај пут, што не искључује могућност да у неком разумном року можемо доћи до рјешења. што се тиче ставова Завода за статистику Републике Српске када је ријеч о питању 40 и даље смо при истом ставу да се оно мора употријебити у смислу да резидент ове земље не може бити неко ко ради и школује се у иностранству изузев, логично сусједства“, рекла је Чичковићева.

Она је додала да је питање детерминистике нешто што треба разрадити и на тај начин доћи до сталног становништва.

„Међународна посматрачка операција за попис становништва (ИМО) нам је много помогла и хвала им за велики број препорука који смо усвојили. Постоји, међутим, мали број препорука за које не можемо рећи да су у складу са законом, а управо је то и питање 40“, појаснила је Чичковићева.

Она је нагласила да ИМО тим питање број 40 третира као несуштинско, истичући да то апсолутно није тако, јер у међународном документу Препоруке за попис становништва из 2010. године јасно пише да је то суштинска тема.

Директор Завода за статистику Федерације БиХ Емир Кремић рекао је да се не може говорити о кривцу што вечерас није постигнут консензус, изразивши наду да би у законском року могло доћи могло до објаве резултата.

„Није дошло до усаглашавања јединствене методологије за обраду и објаву резултата пописа становништва. Да подсјетим да је у децембру прошле године Федерални завод за статистику изнио свој став да се држимо препорука Међународне посматрачке операције за попис становништва /ИМО/“, рекао је Кремић новинарима након састанка.

Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ у функцији координатора Савјета министара за питања пописа, каже да не може да замисли да се може доћи у ситуацију да пропадне попис, нагласивши да Агенција за статистику БиХ у складу са законом треба да доведе посао до краја.

„Надао сам се да ће Централни пописни биро до 15. марта усвојити консензусом јединствени програм обраде података, али до тога није дошло. Мислим да се вријеме беспотребно губи и надам се да ће се укључити неке више инстанце, али нико не може радити посао оних који су то законом и уставом задужени, а то су, прије свега, директор и замјеници директора Агенције за статистику и директори ентитетских завода за статистику“, рекао је Османовић.

Он је навео да постоје велика размимоилажења која се тичу питања 40 из пописнице, те питања пописница за које су податке дала малољетна лица.

„Опет желим да констатујем да ће попис становништва бити доведен до краја у складу са законом, да ће до 1. јула резултати пописа бити објављени. Наравно да су најодговорнији они који су складу са законом у обавези да тај процес доведу до краја“, каже Османовић.

Он је додао да директор Агенције за статистику БиХ, који предсједава Централним пописним бироом, за сада није заказао нови састанак, те се очекује наставак консултација у наредном периоду, прије свега, струке и да се понуде рјешења „без политичких притисака на дилеме које су недовољно дефинисане, питање 40, односно мјеста рада и школовања на које струка треба дати одговор.
БНТВ