Без Косова у УН, Србија не може у ЕУ

765-574-9aa62908ea2f70942101b6e5776992db

БЕОГРАД │ Немачка неће ратификовати споразум о примању Србије у Европску унију (ЕУ) док Косово не постане пуноправна чланица Уједињених нације, речено је листу Данас у немачком Бундестагу.

„Српском државном врху је још пре две године речено да ће чланство Косова у УН бити један од услова да Србија буде примљена у ЕУ“, навео је један од посланика владајуће коалиције Хришћанско-демократске уније/Хришћанско-социјалне уније (ЦДУ/ЦСУ), који је желео да му се не помиње име.

По његовим наводима, такав став Немачке саопштен је Србији када се разговарало о Бриселском споразуму између Србије и Косова.

„Тада смо и рекли да нећемо ратификовати чланство Србије у ЕУ ако Србија не прихвати да Косово постане пуноправна чланица Уједињених нација“, казао је тај извор за Данас.

Посланик Бундестага додао је да је то питање и даље отворено. „Ипак, то је и даље отворено питање у мојој партији, пошто има различитих мишљења о том питању“.

Он је оценио да је „време да се покрене процес признавања чланства Косова у УН“, као и да се „убеде људи у владајућој Српској напредној странци да пристану на овај захтев“ и да се за ту одлуку „припреми јавност у Србији“.

Бета