Bez kvalitetnog prostornog planiranja – nema ni razvoja

TREBINJE │ U okviru naučnog skupa „Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja – geneze i perspektiva razvoja“, koji u Trebinju organizuju Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu, Asocijacija prostornih planera Srbije i Grad Trebinje – večeras je u Galeriji Kulturnog centra priređena izložba prostornih planova pod nazivom „Planersko umrežavanje“.

Radovi 14 projektantskih firmi i ustanova predstavljeni su na 60 panoa, a obuhvataju prostorne planove različitog obuhvata – od integralnih Republike Srpske i Srbije, preko regionalnih i prostornih planova područja posebne namjene – kao što su infrastrukturni koridori ili zaštićena prirodna dobra, do planova opština u Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i urbanističke projekte i studije.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo poželjevši stručnim radnicima kvalitetan rad na naučnom skupu u Trebinju, ali i najavivši da će Grad Trebinje i ubuduće razvijati saradnju sa Geografskim fakultetom u Beogradu, što će sutra biti i ozvaničeno potpisivanjem memoranduma.

„Uz infrastrukturni i ekonomski – održiv razvoj grada nije moguć bez kvalitetnog prostornog planiranja. Ovo je prvi korak koji pokazuje koliko smo svjesni – da samo uz umrežavanje i saradnju sa najkvalitenijim institucijama koje postoje u regionu grad Trebinje može da grabi ka svijetloj budućnosti i shodno svojoj strategiji razvoja – da zaista postane najpoželjniji mali grad na Balkanu“, kazao je Rikalo.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Dragan Jeftić rekao je da je resorno ministarstvo Srpske do sada uradilo osam prostornih i zoning planova, te da su još dva u izradi.

On je dodao da je među urađenim i večeras izloženim planovima i onaj strateški i od struke nagrađivani – Prostorni plan Republike Srpske.

Relativno veliki broj urađenih planova, kazao je Jeftić, posljedica je aktuelnog zakona o uređenju prostora i građenju, koji je predvidio da investitor prostorno-planske dokumentacije može biti i privatno lice, a najavljenom izmjenom regulative – dodaje on, biće omogućen i skraćeni, jednostepeni postupak njihovog usvajanja.

On je najavio da bi prostorno planiranje područja Srednje Drine uskoro trebalo da bude i prvi konkretan primjer zajedničkog rada i saradnje Republike Srpske i Srbije u ovoj oblasti.

Miroslav Marić, predsjednik Asocijacije prostornih planera Srbije, istakao je da će sutra u Trebinju biti potpisan i memorandum o saradnji ovog strukovnog udruženja sa Društvom prostornih planera Republike Srpske, kao osnov da stručnjaci iz ove oblasti sa obje strane Drine ubuduće zajednički razvijaju ideje i projekte.

R.S.