Без здраве породице нема напредног друштва

ТРЕБИЊЕ I У Kултурном центру вечерас је одржан округли сто поводом Међународног дана породице, на коме је поручено да без здраве породице нема напредног друштва.

На скупу су говорили замјеник градоначелника Мирко Ћурић, др Лилиен Kовач, психолог и педагог Нешка Илијић, Снежана Мисита, предсједник Удружења „Бебе“, Бранка Вучуревић, предсједник Удружења родитеља са четверо и више дјеце и Весна Попадић, у име мајки са четверо и више дјеце.

Према ријечима замјеника градоначелника Мирка Ћурића Градска управа је током прошле и ове године донијела низ одлука које се тичу материјалног оснаживања породице што ће чинити и убудуће кроз запошљавања, те разне видове новчане и друге помоћи, како би имали здраву породицу.

„Град Требиње је једина локална заједница у РС која је покренула неке видове помоћи за породице попут мјесечних издвајања новчаних средстава за дјецу основце и средњошколце чији родитељи или старатељи не раде, за оне школарце који путују из села у град у школу, обезбиједила један покушај вантјелесне оплодње, увели смо и матерински додатак, субвенције за ступање у брак за оне парове који имају преко 38 година, запослење за родитеље са четворо и више дјеце гдје нико не ради…“, навео је Ћурић, додајући да слиједе и неке друге активности којима желе да ојачају породицу.

Др Лилиен Kовач, гинеколог је говорила о паду наталитета као једном глобалном проблему, истичући да је број новорођених беба код нас из године у годину све мањи.

„Статистички подаци у РС нисмо ни мало охрабрујући и друштво мора много тога да уради по том питању. У требињској болници је 1999. године рођено 869 беба, 2005. године било их је мање од 500, док су прошле године рођене свега 344 бебе. Морам да похвалим локалну заједницу која је пионир популационе и социјалне политике, не само на овом подручју већ и шире“, истакла је Ковач.

Бранка Вучуревић, предсједник Удружења родитеља са четверо и више дјеце, каже да су једино удружење које нема ни једну породицу да бар један члан није запослен.

„Мајка сам четворо дјеце и у име удружења би се захвалила градоналнику Луки Петровићу што је препознао потребу породице, односно неопходност запослења. Упркос проблемима дивно и предност је имати вишечлану породицу“, навела је Вучуревић.

Снежана Мисита, предсједник Удружења „Бебе“ рекла је да за осам година постојања, удружење на нивоу Херцеговине броје 180 породица и 89 беба.

„Имамо двије бесплатне вантјелесне оплодње, а захваљујући одлуци предсједника Републике Српске Милорада Додика однедавно имамо и бесплатну трећу вантјелесну оплодњу. Захвалила би се и Градској управи која је обезбиједила један покушај вантјелене оплодње без лимита година. Позивам све породице да нам се придруже, јер ћемо сви заједничким снагама лакше ријешити свој животни проблем“, истакла је Мисита.

Организатори округлог стола поводом Међународног дана породице су активи жена СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије.

Валерија Лакић, предсједник Актива жена СНСД-а Требиња каже да је циљ организовања округлог стола да се укаже на значај породице у друштву као и на остваривање предизборног обећања ове политичке партије, да ће у фокусу њиховог интересовања бити управо породица.

„Један од наших приоритета је био да се у граду Требињу одобри трећа вантјелесна оплодња, на чему смо захвални Градској управи и градоначелнику који су то и одобрили“, закључила је Лакић.
Д.М.