Bez zdrave porodice nema naprednog društva

TREBINJE I U Kulturnom centru večeras je održan okrugli sto povodom Međunarodnog dana porodice, na kome je poručeno da bez zdrave porodice nema naprednog društva.

Na skupu su govorili zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, dr Lilien Kovač, psiholog i pedagog Neška Ilijić, Snežana Misita, predsjednik Udruženja „Bebe“, Branka Vučurević, predsjednik Udruženja roditelja sa četvero i više djece i Vesna Popadić, u ime majki sa četvero i više djece.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića Gradska uprava je tokom prošle i ove godine donijela niz odluka koje se tiču materijalnog osnaživanja porodice što će činiti i ubuduće kroz zapošljavanja, te razne vidove novčane i druge pomoći, kako bi imali zdravu porodicu.

„Grad Trebinje je jedina lokalna zajednica u RS koja je pokrenula neke vidove pomoći za porodice poput mjesečnih izdvajanja novčanih sredstava za djecu osnovce i srednjoškolce čiji roditelji ili staratelji ne rade, za one školarce koji putuju iz sela u grad u školu, obezbijedila jedan pokušaj vantjelesne oplodnje, uveli smo i materinski dodatak, subvencije za stupanje u brak za one parove koji imaju preko 38 godina, zaposlenje za roditelje sa četvoro i više djece gdje niko ne radi…“, naveo je Ćurić, dodajući da slijede i neke druge aktivnosti kojima žele da ojačaju porodicu.

Dr Lilien Kovač, ginekolog je govorila o padu nataliteta kao jednom globalnom problemu, ističući da je broj novorođenih beba kod nas iz godine u godinu sve manji.

„Statistički podaci u RS nismo ni malo ohrabrujući i društvo mora mnogo toga da uradi po tom pitanju. U trebinjskoj bolnici je 1999. godine rođeno 869 beba, 2005. godine bilo ih je manje od 500, dok su prošle godine rođene svega 344 bebe. Moram da pohvalim lokalnu zajednicu koja je pionir populacione i socijalne politike, ne samo na ovom području već i šire“, istakla je Kovač.

Branka Vučurević, predsjednik Udruženja roditelja sa četvero i više djece, kaže da su jedino udruženje koje nema ni jednu porodicu da bar jedan član nije zaposlen.

„Majka sam četvoro djece i u ime udruženja bi se zahvalila gradonalniku Luki Petroviću što je prepoznao potrebu porodice, odnosno neophodnost zaposlenja. Uprkos problemima divno i prednost je imati višečlanu porodicu“, navela je Vučurević.

Snežana Misita, predsjednik Udruženja „Bebe“ rekla je da za osam godina postojanja, udruženje na nivou Hercegovine broje 180 porodica i 89 beba.

„Imamo dvije besplatne vantjelesne oplodnje, a zahvaljujući odluci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika odnedavno imamo i besplatnu treću vantjelesnu oplodnju. Zahvalila bi se i Gradskoj upravi koja je obezbijedila jedan pokušaj vantjelene oplodnje bez limita godina. Pozivam sve porodice da nam se pridruže, jer ćemo svi zajedničkim snagama lakše riješiti svoj životni problem“, istakla je Misita.

Organizatori okruglog stola povodom Međunarodnog dana porodice su aktivi žena SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije.

Valerija Lakić, predsjednik Aktiva žena SNSD-a Trebinja kaže da je cilj organizovanja okruglog stola da se ukaže na značaj porodice u društvu kao i na ostvarivanje predizbornog obećanja ove političke partije, da će u fokusu njihovog interesovanja biti upravo porodica.

„Jedan od naših prioriteta je bio da se u gradu Trebinju odobri treća vantjelesna oplodnja, na čemu smo zahvalni Gradskoj upravi i gradonačelniku koji su to i odobrili“, zaključila je Lakić.
D.M.