БГ- Народни музеј отворен послије 15 година

Послије деценију и по, обновљена зграда Народног музеја у Београду данас коначно отвара врата за посјетиоце.

„Кићење невјесте“ Паје Јовановића, дио вилице хоменина стара 400.000 година, мозаици из манастира Светих Архангела код Призрена…само су дио умјетничких дјела из ризнице Народног музеја који ће се поново наћи пред посјетиоцима.

У Народном музеју биће изложено између три и четири хиљаде експоната од 400.000 артефаката, колико посједује музеј.

Изложени артефакти припадају периоду између 7. вијека прије нове ере до половине 20. вијека.

Међу ријетким остварењима 18. вијека, посебно место имају слике Теодора Илића Чешљара и Теодора Крачуна, док су умјетници 19. вијека заступљени драгоцјеним радовима Константина Данила, Николе Алексића, Димитрија Аврамовића, Уроша Кнежевића, Катарине Ивановић, Стевана Тодоровића, Ђуре Јакшића, Ђорђа Крстића…

Овој збирци припада и опус аутора чији животи су спојили 19. и 20. вијек, попут Паје Јовановића или Уроша Предића.

Експонати нове сталне поставке Музеја биће изложени на три нивоа, а приземље, атријум са бочним просторијама, резервисан је за археолошку збирку, у којој најстарији предмет датира од пре 400.000 година, док ће у некадашњим трезорима банке бити представљена богата нумизматичка збирка – од првог кованог новца на овом тлу с краја 6. вијека п.н.е. до данас.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да се отварањем Народног музеја у Београду исправља културолошка и историјска направда којој су многи допринијели запрепашћујућим нехатом и неодговорношћу, а чија је посљедица чињеница да читава једна генерација није имала прилику да види огромно благо које та установа чува.

– Народни музеј ће заблистати пуним сјајем, отвориће своја врата и почети нови живот, што ће представљати обогаћење културне понуде Београђанима, свим грађанима Србије и бројним туристима који све више посјећују српску престоницу – рекао је министар.