Bičevale smo svaku ženu koja je kršila propise, za nošenje štikli 40 udaraca

602142_dz-01_ff
RAKA | U Islamskoj državi postoji elitna ženska policijska jedinica zadužena između ostalog i za kažnjavanje žena koje ne poštuju stroga pravila, otkrivaju dve bivše „neveste dzihada“ pošto su uspele da pobegnu iz ove terorističke organizacije.
Doa i Um Ous, kojima ovo nisu prava imena, uspele su da iz sirijskog grada Rake, uporišta Islamske države, pobegnu u Tursku gde borave ilegalno strahujući za svoj život.
Za britanski Skaj Njuz govore o zadacima koje su imale dok su bile pripadnice ženske brigade poznate pod nazivom al Kansa, a to su patroliranje gradom, pretresanje kuća, kao i kažnjavanje žena koje nisu poštovale stroga pravila IS.
Dok su arapske žene imale zaduženja u urbanim sredinama, strankinjama je često bilo dozvoljeno da se bore na frontu.
Doa (20) priznaje da je vremenom zavolela svog muža Saudijca, borca Islamske države koji ju je ubedio da je posvetiti život tome pravi put. Siriju je napustila nakon što se on razneo u samoubilačkom napadu.
I dok je najčešće bičevala i kažnjavala druge, Doa priznaje da je neretko morala da bičuje i samu sebe.
„Postoje različiti stepeni kažnjavanja. Ukoliko uhvatimo ženu koja pokušava da pobegne, dobiće 60 udaraca bičem. Drugačija kazna sledi onima koje ne poštuju kodeks oblačenja“, kaže Doa i objašnjava da ženi koja ne nosi burku ili nosi cipele sa štiklom sleduje kazna od 40 udaraca.
Ona priznaje da žali zbog svega što je uradila, a da ju je najviše uznemiravalo bičevanje starijih žena koje nisu poštovale propise IS i nosile odgovarajuću odeću.
,,U tim ženama sam videla svoju majku. Devojke bi trebalo da budu propisno odevene ali starije žene ne. A zbog toga su bile bičevane i ponižavane“, dodaje Doa.
Islamska država je osnovala ovu brigadu prošle godine kako bi kažnjavala žene koje ne poštuju njihova striktna pravila što podrazumeva da moraju biti pokrivene u javnosti kao i da uvek budu u pratnji muškaraca.
Da bi žena postala članica brigade neophodno je da prođe četvoronedeljnu obuku za rukovanje oružjem, a plata je bila 70 funti mesečno.
Um Ous kaže da je u brigadi upoznala mnogo stranih žena, iz Evrope, pa čak i Japana. I ona je, poput mnogih žena u Raki, bila udata više puta, a poslednji muž joj je bio strani borac.
Prvi put se udala za turskog komandira u IS koji je poginuo u borbi.
Nekoliko meseci kasnije roditelji su je udali za egipatskog ekstremistu koji ju je ostavio pošto je pobegao iz Islamske države.
Ona priznaje da zapravo nikada nije volela nijednog muža i da je bila prinudjena da se uda za njih jer nije imala izbora, te smatra da njeni brakovi nisu bili pravi.
„Veći deo vremena provodila sam u roditeljskoj kući, jer je on stalno bio u borbi. Dolazio bi kući na nekoliko dana, a onda se vraćao na front tako da bih ga vidjala manje od mesec dana godišnje“, objašnjava Um Ous.
Doa i Um Ous prve su žene koje su javno progovorile o svom bekstvu iz ozloglašene brigade ove terorističke države. Medjutim, iako su pobegle, one žive u stalnom strahu da će ih borci Islamske države pronaći i kazniti.
Tanjug