БиХ једина на Балкану остала празних руку

765-430-173cef82e2b5fb74e44b3daecdaab554

САРАЈЕВО I Као и сваке предходне олимпијаде, Босна и Херцеговина се и са ове враћа празних руку. Ни на овим олимпијским играма бх. спортисти нису освојили медаљу, те је тако Босна и Херцеговина једина држава са простора некадашње Југославије која у својим витринама нема нити једну медаљу са највећег спортског догађаја на свијету.

Медаљу са Олимпијаде има чак и самопроглашено Косово, иако ту државу још нису признали сви, али се Косовари из Рија враћају са златном медаљом, док Босанци и Херцеговци још тврде како Џеко на СП у Бразилу прије двије године није био офсајду.

Ватерполо, кошарка, рукомет, атлетика, рвање, веслање, бокс, једрење… то су све спортови на којима су у Рију наше комшије узимале медаље.

Хрватска је тако освојила рекордних 10 медаља, Србија осам, Словенија четири, а Косово једну. Без медаља су, осим БиХ, остали Црногорци и Македонци.

Међутим, гледајући комплетну статистику свих Олимпијада након распада Југославије, статистика је више него поражавајућа.

Босна и Херцеговина је једина држава настала распадом Југославије која нема нити једну олимпијску медаљу. Гледајући и љетне и зимске олимпијске игре, Хрватска има 44 медаље, Словенија 38, а Србија 24, док Црна Гора, Македонија и Косово имају по једну.

Спортисти из Босне и Херцеговине су до сада учествовали на укупно 13 олимпијада, седам љетних и шест зимских, али се никад нико није попео на побједничко постоље.

Гледајући статистику, да се закључити како је БиХ најнеспортскија држава на Балкану, али тешко да је то истина. Системски рад и улагање у спорт доносе резултате, али наше спортисте, углавном, нема ко да подржи.

Наредна љетна олимпијада ће се одржати у Токију 2020. године, а како сада стоје ствари, ни у земљи излазећег сунца бх. такмичари неће прекинути црну серију. Уколико се нешто у међувремену драстично не промијени. Зимску олимпијаду нећемо ни помињати, јер тек ту немамо никаквих шанси за одличије. Иако је БиХ олимпијска земља.

Дневни аваз