БиХ од данас под енергетским санкцијама – кривац ФБиХ

САРАЈЕВО │ БиХ од данас је под енергетским санкцијама. Кривац је Федерација БиХ, која, за разлику од Републике Српске, није прихватила договорена законска рјешења, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Иако се чинило да је све договорено – закон који регулише област електричне енергије и гаса није усаглашен у ентитетима и на нивоу БиХ. Зато ће санкције Енергетске заједнице ступити аутоматски, поручио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, који упозорава да БиХ више нико не узима озбиљно.

Копач сматра да је могуће да под санкцијама БиХ буде онемогућен извоз струје, али не вјерује да ће до тога доћи. У питање се доводе и десетине милиона евра које су намијењене енергетском сектору у БиХ. Премијер Федерације Фадил Новалић каже, ти ресурси ни до сада нису кориштени. Вјерује да ће ускоро наћи рјешење.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић сматра да сви актери нису отворено и искрено разговарали о овом питању, али поручује да Влада Српске неће дозволити пренос надлежности и да законско рјешење мора бити у складу са Уставом.

РТРС