БиХ све ближа року када попис неће важити

popis

САРАЈЕВО │ Сједница Централног пописног бироа на којој се разговарало о усвајању Јединственог програма за обраду података пописа становништва у БиХ завршена је без договора.

Питање извођења резидената опет је био главни камен спотицања и разлог зашто резултати пописа становништва до сада нису објављени.

Законски рок за објаву резултата пописа становништва је 1. јули 2016. године, а уколико се најкасније до 15. марта не постигне договор између ентитетских завода за статистику, реално је очекивати да БиХ неће моћи у законском року објавити резултате пописа, а то је нагласио и министар цивилних послова БиХ Адил Османовић.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да би попис становништва у БиХ морао да буде релевантан, тачан, прецизиран, те у складу са категоријама које постоје и уклапају се у међународне стандарде и правила Еуростата.

„Не могу се отети утиску да смо овдје дубоко загазили у одређено политиканство и да је нека трка кога ће да буде више, да би се након тога причала нека политичка прича, а не да би се планирало исправно и реализовале одређене социјалне, економске и стартешке активности„, рекла је Цвијановић.

Подсјећамо, уколико се не постигне договор неколико је могућих опција, а једна од њих је и да се резултати пописа буду поништени.

То доводи у питање и даљњи напредак БиХ на путу ка Европској унији, односно попуњавање ишчекиваног упитника који ЕУ треба доставити БиХ, у процесу након предаје апликације за чланство. Такође, уколико се пробије законски рок значиће и то да је бачено 50 милиона КМ колико је потрошено на попис становништва.

Наредна сједница Централног пописног бироа најављена је већ за понедјељак.
(Н1)