БиХ у бројкама: Милион сиромашних, 525 милионера и 95 мултимилионера

plate novac

САРАЈЕВО l Око милион становника Босне и Херцеговине живи на граници сиромаштва, а од тога њих више од 600.000 живи испод те границе. На другој страни је 617 супербогаташа.

Између не постоји средња класа јер је потпуно уништена, него они који ни сами не знају како преживљавају дан за даном чак и ако су запослени. То је, у најкраћем, социјална слика данашње Босне и Херцеговине, пише Дневни лист.

Према свим релевантним анализама око 30.000 становника БиХ не умире од глади само захваљујући храни коју бесплатно добивају у народним кухињама.

Овог тренутка у БиХ је више од 540.000 незапослених и 718.000 запослених. Посебно драматична је процјена да око 200.000 запослених ради за минималну мјесечну плату од око 370 марака, а да отприлике исти број запослених сваки дан иде на посао, али редовно не добива плату нити им се уплаћују доприноси!

Свему овоме треба додати и око 500.000 пензионера у БиХ с тим да више од 60 посто њих има мјесечну пензију која једва прелази 300 марака. И даље важи податак из прошле године да око 700.000 људи оде на спавање гладно, без какве такве вечере.

Све у свему, Босна и Херцеговина је међу најсиромашнијим земљама у Европи и свијету.

Према недавној анализи Свјетске банке, БиХ је по националном бруто дохотку међу најсиромашнијим државама без обзира што статистика каже да БДП у посљедње вријеме видљиво расте.

Поређења ради, у БиХ се по глави становника годишње потроши 28 килограма меса, а у државама Европске уније 91 килограм. Или: у ЕУ се годишње по глави становника поједе 35 килограма хљеба, а 110 у БиХ.

Свјетска банка је нашу земља и службено сврстала на пето мјесто најсиромашнијих европских држава иза Молдавије, Украјине, Косова и Албаније.

Међутим, БиХ има и друго лице, оно које говори о невјероватном богатству малог броја људи. Иноземна истраживања показују да у Босни и Херцеговини живе 92 мултимилионера чије богатство вриједи нешто више од десет милијарди марака.

У ту категорију, према међународним стандардима и методологијама, спада сваки појединац чије богатство премашује износ од 30 милиона долара.

Занимљиво је да број мултимилионера у БиХ расте – 2012. године било их је 65 да би се њихов број повећао у 2015. на 92, а по свим процјенама на крају ове године битће више од 100!

У земљи општег сиромаштва каква је БиХ, готово невјероватно звучи и податак да расте штедња грађана у комерцијалним банкама и већ је премашио укупан износ од десет милијарди марака!

Међутим, ништа мање није занимљив податак да у БиХ живи и 525 милонера. Ријеч је о становницима који на својим рачунима у комерцијалним банкама у БиХ имају по милион и више марака.

Како ствари стоје, најбољи одговор на питање откуд мултимилионери и милионери у држави сиромаштва у којој цвјетају корупција и организирани криминал и уопште ко се и на који начин енормно обогатио, могу дати тужилаштва и судови.

НН