БиХ у ЕУ не може прије 2025. године

371636_1
САРАЈЕВО │ Због уништене економије и етничких пођела многи не вјерују да би БиХ могла постати чланица ЕУ прије 2025. године, истакнуто је у анализи Агенције Ројтерс ситуације поводом посјете Игора Црнатка, министра иностраних послова БиХ, Лондону.

Ројтерс пише да је БиХ састављена од два региона високе аутономије, које чине српска република и бошњачко-хрватска федерација, које повезује слабашни централни кабинет. Агенција је подсјетила на Црнатково обраћање у Лондону и вијест да БиХ неће моћи предати апликацију за чланство у ЕУ у јануару, како је претходно било најављивано. Ројтерс истиче да БиХ може рачунати на милијарду евра, којима ће ЕУ подржати реформе у БиХ у наредне три године, те да се обавезала обезбиједити додатних 500 милиона евра за инфраструктуру.

Агенција истиче да је Црнадак током посјете Лондону саговорнике упозорио на опасност ширења национализма и ксенофобије у Европи.

„Национализам се храни великим приливом имиграната из Сирије и других земаља у невољи. Све то може изазвати разочарање у бриселску бирократију“, истиче Ројтерс.

Милош шолаја, директор Центра за међународне односе из Бањалуке, сматра да је чак и 2025. година из садашње перспективе оптимистична, узимајући у обзиру, како каже, чињеницу да у БиХ реформе не само да иду споро, него у многим областима и уназад.

„Ни Србија вјероватно неће ући у ЕУ прије 2020. године, а много је даље већ отишла од нас. Е сад, да ли ће постојати неки политички разлози у Европи који би могли промијенити ту одлуку, то није немогуће, али засад се не види тако нешто“, рекао је шолаја.

Он се слаже да проблеми унутар ЕУ сада ђелују демотивишуће на нас, али упозорава на чињеницу да је Европа увијек била Европа нација и да је тешко било очекивати да се деси што се десило у Америци, односно да дође до федерализације.

„Ово није прва криза у ЕУ, било их је и раније и мислим да ће бити начина да се то ријеши уколико буде воље, а интереса свакако има, зато што је превише уложено у европски пројекат да би се он напустио тек тако, тако да вјерујем да ће се ријешити и садашња криза с мигрантима“, истакао је шолаја.

Вехид шехић, директор Форума грађана Тузла, не слаже се с констатацијом Ројтерса да су етнички односи проблем и да они коче БиХ на путу ка ЕУ. Истиче да су односи међу обичним људима много бољи него што то показују политички односи. Слаже се, међутим, да економски проблеми и недостатак правне државе представљају озбиљну препреку.

„Посебан проблем представља чињеница да је БиХ огрезла у непотизму, корупцији и организованом криминалу, што сигурно тјера инвеститоре и то сигурно успорава развој. Морамо створити правну државу, у којој ће се прво грађани осјећати сигурно, а онда и инвеститори. Без тога нема економског развоја ни пута ка ЕУ“, истакао је он.

што се тиче проблема у ЕУ по питању имиграната, шехић је рекао да Европа може много научити из примјера БиХ, у којој су, како тврди, грађани вијековима градили интеретничке односе.

„Ти односи јесу донекле нарушени током рата, али чињеница је да сте и током рата имали много позитивних примјера људи који су се опирали деструктивним елементима и показали своју људскост“, рекао је шехић.

БиХ обавијестила Брисел: Желимо у ЕУ

Власти БиХ званично су обавијестиле Брисел о намјери да се придруже Европској унији.

Како је казао Берт Коендерс, министар спољних послова Холандије, која предсједава Европском унијом, бх. власти контактирале су предсједавајућу државу и изразиле своју намјеру да се придруже ЕУ.

Црнадак: Учвршћена подршка

Посјета Великој Британији је била веома важна јер смо учврстили британску подршку БиХ на њеном европском путу, изјавио је јуче Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је у Лондону још једном афирмисао познати став да реформе и европски пут БиХ не могу успјети ако свако не буде радио свој посао.

„Улога ентитета мора бити прецизно дефинисана и не смије да буде занемарена. Не долази у обзир никакво слабљење ентитета, а сви који о томе говоре имају циљ да направе једну врсту немира и проблема“, рекао је Црнадак.

Независне новине