БиХ укида царину на увоз из Хрватске?

CARINA GRANICA

САРАЈЕВО l Преговори између Босне и Херцеговине и Европске комисије, који требају отворити врата босанскохерцеговачког тржишта за бесцарински увоз прехрамбених производа из Хрватске, у завршној су фази и може се очекивати како ће убрзо бити постигнут коначан договор, потврдио је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Звиздић је казао како су представници Европске комисије уважили стајалишта БиХ о потреби заштите домаће пољопривредне производње што је и отворило могућност постизања договора о прилагодби привременог трговинског споразума.

Као могући датум закључења договора спомиње се већ 28. априла. „Нађено је рјешење које задовољава начела ЕУ али ће омогућити поступну прилагођавање“, казао је Звиздић, јављају медији, додајући како ће најављени компромис осигурати заштиту пољопривредних произвођача у БиХ, а прије свега мљекара који страхују од конкуренције из Хрватске.

Прилагођавање привременог трговинског споразума којега БиХ има с ЕУ значила би да се за пољопривредне производе из Хрватске укида царина при увозу у БиХ по начелу које вриједи и за друге државе-чланице ЕУ. БиХ је од уласка Хрватске у ЕУ 2013. одбијала пристати на такве измјене образлажући то потребом заштите домаће производње, но на то је ипак морала пристати јер је ријеч о услову којега је поставио Брисел како би се уопште разматрао захтјев БиХ за стицање статуса кандидата за чланство у Унији.

Према доступним информацијама, Европска је комисија понудила финансијске подстицаје за босанскохерцеговачку пољопривреду од тренутка када та земља укине царине на храну из Хрватске. Сама БиХ ипак има додатни пробем којег ће морати ријешити унутрашњим договором. Пољопривредом у тој земљи управљају ентитети, а захтјев из Брисела је да се на државној разини успостави тијело преко којега би се усмјеравали подстицаји.

Капитал.ба