Бијела кућа: Нападима у Зворнику и Рајловцу није посвећенo довољнo пажњe

ВАШИНГТОН │ Бијела кућа објавила је листу 78 терористичких напада широм свијета, међу којима су и они у Зворнику и сарајевском насељу Рајловац.

Aмерички предсједник Доналд Трам, говорећи о проблему тероризма, изјавио да медији нису довољно извјештавали о овим нападима, и да се то мора промијенити.

БиХ, са два терористичка напада на овој листи, чини три одсто свјетског проблема тероризма и представља велику безбједносну пријетњу за регион и Европу, сматрају стручњаци за борбу против тероризма. Поручују да је ово посљедња Трампова опомена, и да ће ускоро испоставити рачун бошњачком Сарајеву и Бакиру Изатбеговићу, који сарађују са екстремним религијским фанатицима, учествују прању новца и финансирању терористичких организација.

78 терористичких напада о којима је свијет мало или нимало знао. Међу њима и Зворник и Рајловац, које су западни медији скоро па игнорисали. Трамп је као и за вријеме кампање обећао да ће за Америку и њене савезнике један од основних задатака бити – борба против радикалних исламистичких група.

– Дешава се свуда по Европи. Чак смо дошли до тачке да се о томе не извјештава, у многим случајевима веома непоштени медији. Они не желе да извјештавају о појединим терористичким нападима и имају своје разлоге, а ви то добро разумијете. Данас шаљемо једногласну поруку овим силама смрти и деструкције – Америка и њени савезници ће да вас побиједе, поручује Трамп.

А скоро двије године правду чека породица убијеног полицајца Драгана Ђурића, којег је терориста Нермин Ибрић, 27. априла 2015. године уз повике „Алаху екбер“ упуцао из аутоматске пушке у Полицијској станици Зворник. Брат убијеног Ђурића каже европски, али и западни медији су ћутали – али истина је напокон изашла на видјело, свијет је признао да се догодио тероризам у Зворнику.

– Ево након двије године америчка власт је сренула пажњу и дала неке документе и дала образложење да се стварно десио тероризам у Зворнику који је породица Ђурић осјетила и који проживљава тај тероризам признали то они или не, напомиње Александар Ђурић,брат убијеног полицајца Драгана Ђурића.

Сјећа се Александар и писања федералних медија и њиховог негирања да се десио терористички чин. Каже покушали су од убице да направе жртву, а од поштеног човјека који је живот изгубио на радном мјесту злочинца. Од Тужилаштва БиХ -захтијевају да оконча случај.

– Да Тужилаштво погледа једну слику испред ЦЈБ Зворник и мора им бити јасно да се десио тероризам и да је то био један поштен човјек, поручио је Ђурић.

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да спрега Тужилаштва – безбједносних агенција -министра безбједности, -ОБЕ и СДА прикрива стебен безбједносне пријетње у БиХ.

Трампов списак посљедња је опомена Америке – да се безбједносне структуре Европе али и БиХ, озбиљно позабаве пријетњом од тероризма.

– Трампова листа је последња опомена Америке и она долази након списка који је УН објавио и у којем је упозорио да постоје терористичке организације које дјелују и финансирају се на тлу БиХ, истиче Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма

Сматра да ће Трамп врло брзо преузети надзор и контролу над безбједносно -одбрамбеним сектором у САД, а након тога за бошњачко Сарајево и Бакира Изатбеговића, имаће низ питања , попут: Шта значи његова веза са муслиманским братством, зашто је у Сарајево довео најрадикалнијег вјерског фанатика, како је могуће да су већински власници бројних банака, попут вакуфске – позната лица из терористичких структура, ко финансира вехабијска насеља одакле се регрутују и обучавају ратници ИСИЛА.

РТРС