Bileća: Dug “Vodovoda” premašio pola budžeta

079fc6a4e389176f6730cb5af146408f

BILEĆA | Dug bilećkog “Vodovoda” premašio je pola opštinskog budžeta. Računi firme su zbog neplaćenih računa za struju blokirani, a novca nema ni za osnovne opravke sistema, pa na kraju trpe građani koji svakodnevno piju tehnički neispravnu vodu. Ali ni to izgleda nije najveći problem Bilećana.

“Bojim se da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da nećemo moći isporučivati vodu za piće i onda će možda biti raznoraznih scenarija”, pribojava se Borislav Vukoje, direktor bilećkog “Vodovoda”.

Iako građani uredno plaćaju račune za vodu dug preduzeća prema “Elektrohercegovini” dostigao je nevjerovatnih pet i po miliona maraka. Uprava pere ruke. Tvrde da zbog dvostrukog prepumpavanja vode iz Bilećkog jezera i enormne potrošnje struje, račune “Vodovoda” za električnu energiju treba da plaćuju “Hidroelektrane na Trebišnjici”. To je kažu jedino rješenje da Bilećani konačno dobiju ispravnu i kvalitenu vodu, a firma počne normalno da funkcioniše.

“Stvar je samo dogovora Vlade i ‘Hidroelektrana na Trebišnjici’ i opštine Bileća kako ćemo dalje nastaviti jer zna se da je ovo došlo nesporazumom kad je visoki predstavnik zabranio da HET plaća drugim opštinama struju za vodovod. Ministar Petar Đokić je obećao da će ovih dana se raspravljati oko toga. Evo, čekamo ga”, kaže Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

U Hidroelektranama bi kažu rado pomogli bilećkom “Vodovodu” ali za sada nisu našli model kako da preuzmu njihove račune za struju. Zbog toga su nadležni sve bliže odluci da uduplaju račune koji bi sa 56 feninga mogla poskupjeti na čak marku i 20. Ali ni ta odluka ne bi riješila problem bilećkog “Vodovoda” koji je dobio sudsku odluku da izmiri sva dugovanja prema “Elektrohercegovini”. Ono što bi poskupljenje vode sigurno izazvalo je gnijev građana.

Petar Đokić obećao je bilećkim vlastima skoro rješenje problema. Na njegov prijedlog svi čekaju s nestrpljenjem, jer ukoliko ministar industije i energetike ne smisli način da se “Vodovodu” otpišu dugovi i kako da račune za struju ponovo preuzmu energetska preduzeća sve pogrešne poteze i odluke ponovo će platiti građani.
ATV