Bileća: Mirisala cicvara uz sir, pršut, med i rakiju

 

vlcsnap-2016-06-18-20h45m25s113

BILEĆA | Mirisi hercegovačkog sira i pršuta, opojna aroma vina i rakije. Med na svakom uglu. Mamila je slika sa bilećkog sajma brojne posjetioce da degustiraju najbolje domaće proizvode. Našlo se mjesta i za ručnu radinost – predmete od drveta i kamena. U šarenilu boja i mirisa po nešto za svačiji ukus.

“Ogromno je interesovanje za hercegovački med. Mogu slobodno da kažem da je on jedan od najboljih. 300 vrsta ljekovitih biljaka od kojih nadominantnija biljka kadulja. Mnoge su zemlje svijeta za to zainteresovane jer mi ljekovito bilje imamo stvarno neprikosnoveno”, rekao je pčelar Darko Papić.

Očekuje se oko 10 hiljada posjetilaca. Cijene su sajamske, a izlagači iz regona.

“U ovoj manifestaciji učestvuje preko 100 izlagača ne samo iz Republike Srpske, već iz regije, Crne Gore i Srbije, značajno je to uvezivanje sa svim ostalim partnerima u ovim oblastima”, rekao je ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Zlatan Klokić.

U okviru sajma već čuvena bilećka cicvarijada. Pucketa vatrica ispod glinenih lonaca. U svakom od njih ogleda se po neko lijepo lice. Cicvara je u Hercegovini najveća čast – toliko je dobra kažu, da se samo za zetove priprema.

“Hahaha, e tako bi rekli. E kaže sad će punice udariti po kaci. Sad će zetovi da dođu da kuvaju cicvaru”, kaže Novka Trklja.

I Fočaci su stigli na megdan u cicvarijadi. A sa svojim receptom došli su i Krajišnici. Hercegovački specijalitet nisu probali, ali su uvjereni da će cicvara iz Bosne osvojiti Bileću.

“Vašu nismo probali, ne znamo. Znamo da ide jako puno masnoće, da je to je li glavno ono nešto što treba da bude, a kod nas to nije slučaj. Mi radimo to sa malo mlijeka, malo vode i sirom i kajmakom”, priča Branislava Vranješ i Kozarske Dubice.

“Imamo tajni sastojak, ali to vam nećemo odati. To samo u Foči raste ta biljka što se stavlja u cicvaru, nigdje drugo”, rekao je član Rafting kluba “Highlander” iz Foče.

Na sajmu su se pojavili i kožari, opančari, kovači. Bilo je tu zanimanja koja u modernom svijetu već izumiru – ali ih Hercegovci ljubomorno čuvaju i njeguju.

ATV