Билећа: Ватра „гута“ десетине хектара растиња и шуме

pozar_bileca
БИЛЕЋА/ГАЦКО │ Пожар који је ноћас избио на подручју општине Билећа захватио је десетине хектара ниског растиња и високе шуме, али за сада не пријети стамбеним објектима, потврдио је Срни старјешина билећке Ватрогасне јединице Радомир Радмиловић.

Радмиловић је рекао да је пожар захватио сјеверни дио општине према Гацку, подручје око села Долуше, те да се претпоставља да ће се ширити према Корићкој јами.

„Зауставили смо ширење ватре према селу Брестице и настојимо да спријечимо ширење према селима Корићке Вале“, рекао је Радмиловић, напомињући да гашење отежава висока температура ваздуха и вјетар.

Он је додао да други пожар гори од села Бијељани, према Берковићима.

Радмиловић је истакао да су сви билећки ватрогасци на терену и да им помажу припадници Шумског газдинства „Крш“ из ове општине, али да проблем ствара велика удаљеност пожаришта.

Он је навео да је изузетно тешко јер је пожар широких размјера, али да ће припадници Ватрогасне јединице Билећа покушати да се изборе са ватреном стихијом.

Радмиловић каже да ће ватрогасци тражити помоћ ако не буду успјели да ватру ставе под контролу.

Претпоставља се да је узрок пожара људски фактор.

Такође, на подручју општине Гацко јутрос је избио нови пожар великих размјера у рејону Немањица, а ватра се шири према Билећи, рекао је Срни старјешина Ватрогасне јединице Гацко Небојша Авдаловић.

Према његовим ријечима, пожар је захватио неприступачан терен, што додатно отежава гашење, јер цистерне не могу доћи на два километра до пожаришта.
Авдаловић каже да су ватрогасци успјели да угасе пожар који је прије пет дана избио на брду Гат према Дулићима, али да су екипе и даље на терену због могућег активирања ватре која тиња.
СРНА