Билећанка Милица Носовић је најмлађа херцеговачка пјесникиња

БИЛЕЋА l Милица Носовић, једанаестогодишња девојчица из Билеће, најмлађа је херцеговачка поета, а у њеној првој песничкој збирци „Цвркут чаролије“ сабрани су стихови тридесетак песама подељених у три целине.

Kроз свој првенац необична девојчица проговара о „Несташним смисленицама“, „Пролећници“ и „Милодарницама“. Песме је бирала око пола године, а први стих написала је као седмогодишњакиња.

„Збирка је посвећена свим добрим људима и волела бих да сви који прочитају моје песме пронађу делић себе. Посебно место у овом делу имају моји најмилији. Желела бих да сва деца и сви људи живе своје снове, да будемо добри људи и да свако дете на планети буде срећно. Моја главна порука је да љубав царује кроз „цвркут чаролије“, описује Милица своје стихове преточене у прву књигу.

Млада Билећанка већ се одавно опробала као рецитатор и глумица, а ни микрофон јој није стран, пошто од недавно води дечију емисију на локалној херцеговачкој телевизији. Kаже да је на сцену први пут изашла када је имала непуне четири, захваљујући Миодрагу Љуму Хрњезу, председнику билећког Завичајног клуба „Освит“.

„Он је имао имао поверење у мене и дозволио ми да рецитујем песму на један посебан начин. То поверење траје и данас. Kад рецитујем и глумим, јер желим да дочарам сваку реч, стих, строфу. Захваљујући  Завичајном клубу „Освит“ и књига „Цвркут чаролије“ је доспела до читалаца“, објашњава Милица.

Kао и свака друга и ова интерсантна девојчица има свој мали женски свет, али уз Барбике и друге лутке, игру и забаву са вршњацима, каже да књига јој је највећи друг.

„Kњига има магичну моћ. Бака и мама су ме успављивале песмама, бајкама, баснама, а прва књига коју сам прочитала је „Јежева кућица.“ Немам идола у животу нити у стиху, јер волим да живим и стварам на своји начин. Мој омиљени писац је Мирослав Мика Антић. Била сам много срећна када сам добила у Београду, на међународном анонимном конкурсу, награду са именом вољеног писца. Поред тога, волим стихове Десанке Максимовић и Љубивоја Ршумовића“, прича млада поета о својим првим сусретима са писаном речи.

Милица, осим што је одличан ученик и највише воли српски језик, тренира и одбојку, а њени другари већ цвркућу  Миличину чаролију. Иако, како рече, нема много слободног времена, не одустаје од писања.

„Оловка и папир увек су ми при руци. Све што ми је занимљиво запишем, да ми не побегну мисли и идеје. Пишем нове песме, приче и бајке“, наводи она.

Млада песникиња каже да је сувише млада да би одабрала коначни животни пут, али већ зна да је то  свет креативности и маште.

„Не напуштам писану реч, иако ми ни глума није страна, а занимљиво је бити и ТВ водитељ“, признаје Милица и позива другаре да јој се придруже у стваралаштву и створе своју малу креативну  породицу.

Промоција

Првенац „Цвркут чаролије“ у Миличиној родној Билећи промовисан је средином фебруара, а организатор промоције био је Завичајни клуб „Освит“.

Дубравка Чоловић/Блиц