БИЛЕЋКА ОАЗА СУНЦА

БИЛЕЋА │ Некадашњи дио обале Билећког језера код сплава „Аполон“, или најтачније – простор испод монтажних барака у засеоку Чепелици, зарастао у коров, драчу, купину и шибље – ових дана је велико градилиште.

А већ сутра биће лијепо уређена плажа на којој ће освјежење током љетњих мјесеци наћи бројни Билећани, али и Требињци, Гачани, Херцеговци и ини туристи и путници намјерници.

Својеврсну премијеру нова билећка плажа имаће половином јула када Општина Билећа и Завичајни клуб „Освит“ организују Први билећки пливачки маратон.

Такмичење које је више од пливања, трка која има димензију више.

„У праву сте. Ријеч је о само првом кораку који правимо са циљем да овај дио Билећког језера у потпуности урбанизујемо, доведемо га најљепшој могућој намјени и створимо бисер Билећког језера“, каже Миодраг Хрњез Љумо, који је, или на путевима по Херцеговини трудећи се да координише све активности, или са косијером и алатом уређује овај простор.

„Велику помоћ пружиле су нам Хидроелектране на Требишњици и господин Илија Таминџија, руководство овог привредног колектива као и Термоелектрана Гацко и њен директор Миодраг Шешлија. Направили смо и већ у воду поринули један велики понтон, а ускоро очекујемо и други, то су у ствари плаже на језеру. Обалу уређујемо, сређујемо и уљепшавамо. Не смијемо да се обрукамо“, каже Хрњез.

Према његовим ријечима, најинтересантнија манифестација ће бити пливачки маратон, који ће се одвијати на кружној стази дужине пет километара.

Најуспјешнији такмичар добиће уникатни пехар, диплому, медаљу и новчану награду у износу од 500, другопласирани 300, а трећепласираном ће припасти новчана награда у износу од 200 евра.

Најављено је да ће бити одржане пливачке трке за све узрасне категорије, трка на душецима и низ других манифестација, као што су котлићијада и представљање гастро понуде цијеле Херцеговине.

Промотери трке су глумац Вук Костић и Гинисов рекордер у пливању Војислав Мијић, маратонац из Шапца.

Хрњез истиче да ће бити и неких изненађења за такмичаре а планирано је и да Радио телевизија РС директно преноси ову манифестацију.

„Безбједност учесника нам је у првом плану. Захваљујући нашим пријатељима биће ангажовани бројни спасиоци, екипе за помоћ на води, очекујемо бројне једрилице и још понешто. Играћемо одбојку на плажи, планирано је и такмичење у рвању на пијеску...“, каже он.

Очекује се да ће овај дио Билећког језера тог дана бити претијесан, јер су долазак најавили бројни посјетиоци.

Хрњез наводи и један интересантан случај који се догодио прве вечери након радова на језеру.

„Изненадило нас је да су се на плажи појавили гости, рониоци из Пољске у три шатора. Упиташе нас да ли је дозвољено да ту кампирају, а ми им рекосмо не да је дозвољено – него и пожељно. Исто вече ми рекоше: ‘Господине, знате ли да у дубини језера имате цијели град‘. Рекох им да знамо, а помислих – дај Боже да наредне године имамо Завође под водом а право туристичко насеље над водом, на обали. Божија промисао их је довела тог дана на језеро и вјерујте да се ништа не догађа случајно“, са осмјехом каже Хрњез.

Ми му рекосмо да Требиње има „Град сунца“ а Билећа ускоро „Оазу сунца“.

Кратко одговори „Амин“.

Р.М.