BILEĆKA OAZA SUNCA

BILEĆA │ Nekadašnji dio obale Bilećkog jezera kod splava „Apolon“, ili najtačnije – prostor ispod montažnih baraka u zaseoku Čepelici, zarastao u korov, draču, kupinu i šiblje – ovih dana je veliko gradilište.

A već sutra biće lijepo uređena plaža na kojoj će osvježenje tokom ljetnjih mjeseci naći brojni Bilećani, ali i Trebinjci, Gačani, Hercegovci i ini turisti i putnici namjernici.

Svojevrsnu premijeru nova bilećka plaža imaće polovinom jula kada Opština Bileća i Zavičajni klub „Osvit“ organizuju Prvi bilećki plivački maraton.

Takmičenje koje je više od plivanja, trka koja ima dimenziju više.

„U pravu ste. Riječ je o samo prvom koraku koji pravimo sa ciljem da ovaj dio Bilećkog jezera u potpunosti urbanizujemo, dovedemo ga najljepšoj mogućoj namjeni i stvorimo biser Bilećkog jezera“, kaže Miodrag Hrnjez Ljumo, koji je, ili na putevima po Hercegovini trudeći se da koordiniše sve aktivnosti, ili sa kosijerom i alatom uređuje ovaj prostor.

„Veliku pomoć pružile su nam Hidroelektrane na Trebišnjici i gospodin Ilija Tamindžija, rukovodstvo ovog privrednog kolektiva kao i Termoelektrana Gacko i njen direktor Miodrag Šešlija. Napravili smo i već u vodu porinuli jedan veliki ponton, a uskoro očekujemo i drugi, to su u stvari plaže na jezeru. Obalu uređujemo, sređujemo i uljepšavamo. Ne smijemo da se obrukamo“, kaže Hrnjez.

Prema njegovim riječima, najinteresantnija manifestacija će biti plivački maraton, koji će se odvijati na kružnoj stazi dužine pet kilometara.

Najuspješniji takmičar dobiće unikatni pehar, diplomu, medalju i novčanu nagradu u iznosu od 500, drugoplasirani 300, a trećeplasiranom će pripasti novčana nagrada u iznosu od 200 evra.

Najavljeno je da će biti održane plivačke trke za sve uzrasne kategorije, trka na dušecima i niz drugih manifestacija, kao što su kotlićijada i predstavljanje gastro ponude cijele Hercegovine.

Promoteri trke su glumac Vuk Kostić i Ginisov rekorder u plivanju Vojislav Mijić, maratonac iz Šapca.

Hrnjez ističe da će biti i nekih iznenađenja za takmičare a planirano je i da Radio televizija RS direktno prenosi ovu manifestaciju.

„Bezbjednost učesnika nam je u prvom planu. Zahvaljujući našim prijateljima biće angažovani brojni spasioci, ekipe za pomoć na vodi, očekujemo brojne jedrilice i još ponešto. Igraćemo odbojku na plaži, planirano je i takmičenje u rvanju na pijesku...“, kaže on.

Očekuje se da će ovaj dio Bilećkog jezera tog dana biti pretijesan, jer su dolazak najavili brojni posjetioci.

Hrnjez navodi i jedan interesantan slučaj koji se dogodio prve večeri nakon radova na jezeru.

„Iznenadilo nas je da su se na plaži pojavili gosti, ronioci iz Poljske u tri šatora. Upitaše nas da li je dozvoljeno da tu kampiraju, a mi im rekosmo ne da je dozvoljeno – nego i poželjno. Isto veče mi rekoše: ‘Gospodine, znate li da u dubini jezera imate cijeli grad‘. Rekoh im da znamo, a pomislih – daj Bože da naredne godine imamo Zavođe pod vodom a pravo turističko naselje nad vodom, na obali. Božija promisao ih je dovela tog dana na jezero i vjerujte da se ništa ne događa slučajno“, sa osmjehom kaže Hrnjez.

Mi mu rekosmo da Trebinje ima „Grad sunca“ a Bileća uskoro „Oazu sunca“.

Kratko odgovori „Amin“.

R.M.