Бивши амерички амбасадор у Београду пред судом

069695
БЕОГРАД l Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијем Монтгомери испитан је пред судом у Клагенфурту, у вези суђења због малверзација против бившег менаџера Хипо Алпе Адриа банке.
Он је испитан у случају Гинтера Штридингера, а у вези са некретнинама на острву Јакљан, преносе аустријски медији.

Монтгомери је дао потпуно супротан исказ од клијента Хипо банке предузетника Горана Строка, преноси бечки дневник „Стандард“.

Наиме, Строк је пред судом тврдио да му је Монтгомери савјетовао да купи некретнину на острву Јакљан.

„То је потпуна лаж“, тврди бивши амерички дипломата.

Монтгомери је судији Уте Ламбауер рекао да са 35 година дипломатске службе нема никакво искуство у хотелијерству и да Строку није могао ништа да савјетује.

Предузетник је, према његовим ријечима, некренутну сам изабрао и он му је само помогао да је купи.

Монтгомери је, након дипломатске службе 2004.године, радио за Строка, а као бивши амбасадор у три земље региона био је веома користан за њега.

Строк је, претходно Монтгомерија назвао лажовом, јер је 2011. изјавио да никада није посједовао сопствени капитал.

То је Монтгомери поновио пред судом, рекавши да је Строк хазардер, који није посједовао резерве.

Током испитивања пред судом било је прије свега ријечи о проблемима са некретнином на острву Јакљан, које према катастру припада Хрватској, али је тендер за продају расписала Србија.

Новац за гаранцију и куповину некретнине преко милионског кредита је, према тужилаштву, без икаквих гаранција, одобрила Хипо банка.

Монтгомери је објаснио да је расподјела имовине бивше Југославије регулисана споразумом, и да се увијек знало да ће ово острво бити предмет тог споразума.

Према том документу, како је објаснио, за Србију је то било јасно и није ништа ни предузимала по том питању, јер се очекивало да ће Хрватска примјенити споразум, посебно што је жељела да постане чланица ЕУ, али своје законе никада није регулисала према одредбама из споразума о сукцесији.

Строк је тврдио да је један посредник и једна фирма за обезбеђење добила хонорар у износу од 400.000 евра, као и да се радило о предузећу Монтгомерија и његове супруге, на шта је бивши дипломата реаговао гласним смјехом.

Он је казао да никада није добио никакав новац.

Судија је потом упитала за шта је био потребан посредник за међународни тендер, као што је била продаја некретнине на Јакљану коју је расписала Србија, на шта су свједоци тврдили да је Србија била корумпирана и да је било гласина да ће се за поменуту суму добити информације о понудама.

Експерти су, наводно, били потребни да се осигура да све тече исправно, и они су установили да некретнина, не припада Србији, већ граду Београду.

Свједоци су, такође, за Монтгомерија рекли да је био партнер Строка, који је имао план да уђе у посао око Јакљана.
Б92