Бивши војници ВРС: Зашто нас нису позвали на прославу?

vlcsnap-2016-01-10-20h33m33s251

БАЊАЛУКА | Седморица браће Лазаревића, из Турбета код Травника, били су војници војске РС. У рату су избјегли у Сански Мост, а потом у Приједор гдје су се и скућили.

 

Тројица њих Станко, Стево и Нико причају, борили су се за слободу и РС. Од седморице браће петорица су рањена. У миру, и њихова борба и они, кажу пали су у заборав. Данас се тешком муком боре да прехране породице.

“Три пута сам остајао без игђе ишта, па ме задесила поплава, али опет некако жива глава. Највише ме боли што сам некако деградиран, не могу наћи нигдје посла. Инвалиднину ми скинули са 45 на 25. То је мизерно. Ја бих им то поклонио. Испада да сам лажни борац”, прича Станко Лазаревић.

 

“Некад приватно сам радио на грађевини, али нема више, неће нико. Године су. И оно све што сам радио, рецимо од 1997. године ни сата ја немам стажа, а радио сам нон стоп на грађевини, јер то је све било на црно. Сваке седмице сам знао потписивати уговоре само ради инспекције, а другачије ништа”, рекао је Стево Лазаревић.

 

Причају Лазаревићи, било је лијепо гледати прославу Дана Републике. Али са горчином се питају зашто њих нико никада није позвао ни на једну прославу. Kажу када је требало пушку на рамену носити, тапшали су их по рамену.

 

“Овако кад погледаш само се некад сјете неке мајке, ко је троје изгубио или двоје, дају неки орден, а та жена нема шта јести. Тим мајкама и родитељим треба отићи не само мјесечно или годишње. Требало би ићи мјесечно, да ли има лијекова, од чега они живе.То је заборављено”, рекао је Нико Лазаревић.

 

“Била би ми част дасам био тамо на том скупу, а самовољно отићи одавде из Приједора. Мислим глупост ми је да борачка није нешто покренула у вези тога”, рекао је Станко Лазаревић.

 

Најстарији Лазаревић Недо, умро је прије двије и по године. Причају браћа пред смрт је добио стан и рјешење о пензионисању, али пензију од поштара није дочекао. Преосталих шест Лазаревића, нада се да ће сљедећи рођендан Републике за коју су дали комаде тијела бар један од њих дочекати на радном мјесту или бар на некој свечаности.

АТВ