Blajburg:Komemoracija fašističim saradnicima

344351_1
Na Blajburškom polju danas je održana komemoracija povodom sedmadesete godišnjice od događaja kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetine hiljada pripadnika vojske NDH, koja je sarađivala sa fašistima. Komemoraciji je prisustvovalo više od 25 hiljada ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Hrvatski sabor je 2012. ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom na Blajburgu „zbog zloupotrebe žrtava i ustaške ikonografije“, ali ga je ove godine preuzela predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski član Pedsjedništva BiH Dragan Čović.
U komemorativnoj povorci, pored brojnih zastava, bile su i one sa ustaškim natpisom “Za dom spremni”.
“Tokom zvanične komemoracije nije bilo incidenata. Nismo morali ni delovati zbog kršenja zakona o zabrani korišćenja simbola Trećeg rajha“, kazao je Helmut Majer šef LVT Koruške agenciji APA.
Glavni izazov za LVT i policiju, kako je objasnio, nije bilo voditi računa o zabranjenim oznakama i zastavama, već zaštita prisutnih političara iz Hrvatske i Bosne.
“Međutim nije se radilo o prvoj gardi, već o u Austriji nepoznatim političarima”, objasnio je Majer.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovićnije učestvovala na zvaničnoj komemoraciji, već je u četvrtak posetila Blajburg, gde je položila venac.
Agencije