Блиц: „Санџачки клан“ под заштитом институција у Новом Пазару и Сјеници

„Санџачки клан“, чија је главна дјелатност трговина хероином и који има контакте и са исламистичким терористичким организацијама, ужива заштиту институција у Новом Пазару и Сјеници, пише „Блиц“.

У тексту се додаје да неки од припадника тог клана, умјесто да буду санкционисани за најтежа кривична дјела, промјеном идентитета живе као слободни грађани у Србији и западној Европи, а као примјер наводи се случај Илдиса Дацића /30/.

Дацић је, како се наводи, промијенио име у Илдан Асотић, а Србија и Шведска терете га за два одвојена покушаја убиства, као и за контакт са осуђиваним терористом Мирсадом Бекташевићем.

„Асотић је након оптужнице у Шведској, захваљујучи потврди Дома здравља Сјеница, успио да 2013. године измјени чак и матични број истовременео када и име. Он је на слободи и поред више поступака који се воде против њега, а са новим идентитетом несметано борави у западној Европи гдје је тражен“, пише „Блиц“.

Београдски лист подсјећа да су на пиштољу који је користио Асотић при покушају убиства енглеског држављанина Адријана Вотона у Шведској нађени отисци прстију Мирсада Бекташевића, који је хтио да дигне у ваздух Амбасаду Велике Британије у Сарајеву и водио сајт злогласног вође „Ал Каиде“ Ал Заркавија.

„Санџачки клан“ је, према извјештајима служби Србије и БиХ, дио велике криминалне организације са сједиштем у Сарајеву.

У самом Новом Пазару посао клана, прије свега, око транспорта хероина дијели пет група.

У повјерљивом извјештају који је у јулу 2006. године тадашњи замјеник америчког амбасадора у БиХ Џудит Цефкин послала Стејт департменту наведено је да се „Санџачки клан“ увукао у администрацију, политичке и полицијске снаге и има тијесну везу са већинском муслиманском странком СДА.

СРНА