Блокирани рачуни четири болнице у Српској

3815137_1

БАЊАЛУКА │ Пореска управа Републике Српске блокирала је рачун Болници у Фочи, чиме се број блокираних здравствених установа због неизмирења обавеза које нису обухваћене репрограмом повећао на четири. Поред ове болнице, у блокади су и домови здравља Ново Горажде, Хан Пијесак, „Васо Пелагић“ Чајниче.

Према подацима Пореске управе Републике Српске укупан доспјели, а неплаћени дуг здравствених установа на крају марта износио је 68,8 милиона КМ. Поред тога, 48 здравствених установа има одобрен репрограм дуга тешког 154 милиона КМ.

У Пореској управи су навели да је закључком Владе Републике Српске од 10. марта ове године продужен грејс период здравственим установама за репрограмиране обавезе до годину дана, уз обавезно редовно уплаћивање текућих пореза и доприноса.

„У случају да ови обвезници не буду редовно уплаћивали текуће обавезе Пореска управа ће раскинути репрограме и предузети мјере принудне наплате“, казали су у Пореској управи и додали да су због неизмирених обавеза које нису обухваћене репрограмом, блокирани рачуни четири здравствене установе.

Директор Дома здравља Ново Горажде Јелена Гавриловић рекла је за KАПИТАЛ да им је рачун блокиран 31. марта због дуга од око 20.000 КМ.

„Обратили смо се Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске са захтјевом да нам помогне у рјешавању ових проблема јер су та дуговања из 2015. године. Међутим, још увијек се ништа не ријешава. Ми нисмо у могућности тренутно плаћати порезе и доприносе јер нам је рачун блокиран и по основу извршних пресуда, тешких око 80.000 КМ, које су наши радници добили против Дома здравља због заосталих плата из 2014. године“, рекла је Гавриловићева и додала да је задња исплаћена плата радницима била за мај 2015. године, и то пола плате.

Казала је да они имају и ррепрограмиране обавезе и да им је рата репрограма око 20.000 КМ, док им је мјесечна транша од Фонда здравственог осигирања Републике Српске 15.000 КМ.

„Нисмо у могућности да плаћамо репрограм, а текуће обавезе би и могли да није пресуда“, истакла је она.

Дому здравља из Хан Пијеска Пореска управа је блокирала рачун због неплаћених доприноса за плате запослених у износу од 32.000 КМ, а директор овог Дома здравља Милан Боровина недавно је рекао да плате у овој здравственој установи касне шест мјесеци и да су запослени добили посљедњу плату за септембар.

Он је напоменуо да мјесечна транша коју овај дом здравља добије од Фонда здравственог осигурања Републике Српске у износу од 29.000 КМ може бити само за нето плате запослених, али не за плаћање доприноса на плате.

Клинички центри највише дугују

У ПУРС-у су истакли да су највећи дужници међу здравственим установама клинички центри у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Поред њих, ту су и Општа болница „Свети Апостол Лука“ из Добоја, Универзитетска болница Фоча, Болница „Свети Врачеви“ Бијељина, те Општа болница Градишка.

Капитал