Богат програм за славу града

litija1

ТРЕБИЊЕ │ Најсвечанији дан у Требињу – Свето Преображење Господње, крсна слава града и саборног храма – ове године биће обиљежена уз богат дводневни програм, који 18. и 19. августа организују Град Требиње и Црквена општина Требиње.

Прослава почиње уочи Преображења Господњег, у 17 часова, отварањем већ традиционалног Сајма меда и вина на Тргу слободе, након чега ће Требињци и њихови гости бити у прилици да уживају у програму градске музике и мажоретки из Херцег Новог.

У сали Скупштине града у 18 часова биће приређена промоција књиге „Животи и сјећања – српски добровољци у Русији 1914-1918“, аутора др Милана Мићића, након чега ће у 18:30 у малој сали Скупштине града бити отворена изложба фотографија из књиге „Тврђава у Араду – логор српских интернираца у Великом рату“, аутора Стевана Бугарског.

По вечерњем богослужењу у саборном храму, које почиње у 19 часова, програм манифестације „сели“ у Музеј Херцеговине, гдје ће у 20 часова у знак захвалности за дугогодишње помагање културном развоју Требиња бити откривана спомен-плоча Радомиру Бегенишићу-Шики, након чега је и отварање изложбе „Етнографско благо Косова и Метохије“, поставка Музеја Косова и Метохије – Приштина.

Термин од 21 час на платоу Музеја Херцеговине резервисан је за концерт Мушког хора „Свети архангел Михаило“ из Зрењанина, те монодрамски колаж „Три монаха“, у извођењу глумца Црногорског народног позоришта Слободана Маруновића.

На празник Светог Преображења Господњег, 19. августа, у требињском саборном храму од 9 часова биће служена света архијерејска литургија, док је у 12 часова у просторијама Градске управе ломљење славског колача.

Славска литија улицама града креће од 20 часова и 30 минута, након празничког вечерњег у саборном храму које почиње пола сата раније. Свечана литија, у којој се и ове године очекује учешће више хиљада Требињаца и њихових гостију, зауставиће се на Тргу слободе, гдје је од 21:30 планирано обраћање званичника.

Прослава крсне славе града и саборног храма завршава концертом Сергеја Ћетковића и Александре Радовић на Тргу слободе.

Р.С.