Богданић уручио сертификат требињској болници

bogdanic  sertifikat
ТРЕБИЊЕ │Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић посјетио је данас Болницу Требиње и уручио директору Здравки Врећи рјешење којим је ова установа стекла статус сертификоване установе на период од четири године.
„Ово је, након Болнице Приједор, друга болница у РС, а прва у источној Херцеговини која је добила овај статус, који доводи до стандардизације рада и повећања сигурности и квалитетнијег пружања здравствене заштите. Добијање статуса сертификоване установе је значајно за требињску болницу али све здравствене установе у РС јер се поштују одређене процедуре и протоколи, остварује се боља заштита пацијената и запослених“, истакао је Богданић.
Министар Богданић је навео да је процес сертификације у Српској заживио, те да је завршно оцјењивање у процесу сертификације, који проводи Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите РС, осим у болницама Приједор и Требиње, проведено у 20 домова здравља, Заводу за стоматологију, Заводу за физикалну медицијину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, двије приватне стоматолошке ординације, 16 приватних специјалистичких амбуланти и 118 апотека, док је још око 80 здравствених установа у овом процесу.
Како је прецизирао, у програму сертификације оцјењују се сви параметри – од инфраструктуре, преко свих дијагностичких, терапеутских и интервентних процеса који се врше у здравственој установи, односно од уласка пацијента у болницу, поступања са њим до завршетка лијечења.
Према Богданићевим ријечима, требињска болница је „једна од рационалних болница у Српској која је добро ускладила своју организацију и систематизацију рада, те начин пружања услуга здравствене заштите и ради успјешно, у складу са средствима које добија од Фонда здравственог осигурања РС“.

bogdanic vreca

Директор Болнице Требиње Здравка Врећа навела је да је процес сертификације у требињској болници трајао пет година:
„Статус сертификоване болнице стекли смо у октобру 2014.године и са задовољством могу да истакнем да су испуњени сви услови за квалитетно и и сигурно пружање здравствене заштите нашим пацијентима. Сертификацијом је постигнута сигурност не само пацијената већ и запослених, обезбјеђен бољи тимски рад, добра комуникација запослених са корисниицима здравствене заштите, у опрему је уложено око седам милиона марака, уз значајна средства на едукацији наших кадрова, али и заштити животне средине, а све у правцу како би наши пацијенти били задовољни и како бисмо здравствену заштиту подигли на што већи ниво“, истакла је прим. др Врећа.
Она је додала да требињска болница располаже са адекватном опремом и да су значајна средства уложена за реновирање и изградњу нових простора, и да ниједног тренутка није било застоја у процесу рада, те да редовно измирује обавезе према радницима али и пореској управи.
„Захваљујући великим напорима свих запослених, наша болница је међу најбољим у РС, у опрему је уложено седам милиона марака, имамо 60 љекара, од којих је свега неколицина сарадника који нису из Требиња. Посљедњих година у нашој установи се хоспитализује око 7000 пацијената из цијеле источне Херцеговине, амбулантно и до 50 000, а раније је однос био 3500 пацијената и око 35 000 амбулантно лијечених“.

Врећа је навела да се у овој години планирају значајна улагања у требињској болници:
„Планирамо реконстукцију и опремање дијализног центра, јер се у нашој болници свакодневно дијализира 28 пацијената из цијеле регије, опремање појединих одјељења гдје је опрема застарјела, увођење видео-асистираног бронхоскопа на нашем плућном одјељењу, опремање лабораторијске дијагностике, али и одјељења интезивне његе, уз опремање ангио-сале, уз увођење потпуно нове продедуре не само у нашој болници већ у читавом региону“, истакла је др Врећа.
По завршетку свечаности додјеле рјешења о статусу сертификоване установе, којој су присуствовали и начелници свих одјељења и главне сестре Болнице Требиње, министар Богданић је обишао интерно и хируршко одјељење Болнице Требиње.
В.М.