Боје Медитерана и интиме Стипа Нобила

ТРЕБИЊЕ │ У галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба слика „Свјетлост и боје Медитерана“ академског сликара и вајара Стипа Нобила.

Експесионистички пејзажи сликара са Корчуле, свјетлошћу и богатом палетом интензивних боја, оживљавају крајолике Медитерана, при чему је платно – медиј за животна промишљања а пејсаж умјетников унутрашњи доживљај свијета.

„А то ради храбро, на начин како дјеца или врхунски умјетници чине на својим цртежима – не питајући се да ли им је то дозвољено. Слаже боје и облике своје интиме и износи на видјело свијету ове љепоте Медитерана. Нема на сликама људи, нема ни животиња, али су они својим одсуставом – наглашеније пристутни“, казала је о изложеним Нобиловим радовима директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић.

Умјетник каже да представљено на платну кореспондира и са његовим виђењем живота, због чега је сваки пејсаж – својеврсни унутрашњи монолог.

„У грчкој филозофији постоји онај мит који говори о складу човјекове нутрине са природом. Чини ми се да сам у том неки баланс постигао, као и да мало који умјетник овој тематици приступа на такав начин“, каже Нобило.

У име Градске управе изложбу је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић истакавши да је Требиње – град културе, који се као ријетко која средина ове величине може похвалити интензивним културним животом.

„Култура је та која пружа нове изазове, она оплемењује, а као што видимо – она спаја и народе“, истакао је Милошевић.

Пожељевши добродошлицу у Требиње Стипу Нобилу, те директору Умјетничке галерије Дубровника Марину Ивановићу, који је вечерас присуствовао отварању изложбе – Милошевић је нагласио да је Требиње „отворен и град који је изабрао дијалог и прогрес, умјесто мржње и деструкције“.

Слике Стипа Нобила представљене су требињској публици на иницијатву галеристе и пријатеља Требиња Лазара Вујића, а у галерији Музеја Херцеговине љубитељи умјетности биће у прилици да је погледају до 16. јануара.

Р.С.