Boje Mediterana i intime Stipa Nobila

TREBINJE │ U galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba slika „Svjetlost i boje Mediterana“ akademskog slikara i vajara Stipa Nobila.

Ekspesionistički pejzaži slikara sa Korčule, svjetlošću i bogatom paletom intenzivnih boja, oživljavaju krajolike Mediterana, pri čemu je platno – medij za životna promišljanja a pejsaž umjetnikov unutrašnji doživljaj svijeta.

„A to radi hrabro, na način kako djeca ili vrhunski umjetnici čine na svojim crtežima – ne pitajući se da li im je to dozvoljeno. Slaže boje i oblike svoje intime i iznosi na vidjelo svijetu ove ljepote Mediterana. Nema na slikama ljudi, nema ni životinja, ali su oni svojim odsustavom – naglašenije pristutni“, kazala je o izloženim Nobilovim radovima direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

Umjetnik kaže da predstavljeno na platnu korespondira i sa njegovim viđenjem života, zbog čega je svaki pejsaž – svojevrsni unutrašnji monolog.

„U grčkoj filozofiji postoji onaj mit koji govori o skladu čovjekove nutrine sa prirodom. Čini mi se da sam u tom neki balans postigao, kao i da malo koji umjetnik ovoj tematici pristupa na takav način“, kaže Nobilo.

U ime Gradske uprave izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević istakavši da je Trebinje – grad kulture, koji se kao rijetko koja sredina ove veličine može pohvaliti intenzivnim kulturnim životom.

„Kultura je ta koja pruža nove izazove, ona oplemenjuje, a kao što vidimo – ona spaja i narode“, istakao je Milošević.

Poželjevši dobrodošlicu u Trebinje Stipu Nobilu, te direktoru Umjetničke galerije Dubrovnika Marinu Ivanoviću, koji je večeras prisustvovao otvaranju izložbe – Milošević je naglasio da je Trebinje „otvoren i grad koji je izabrao dijalog i progres, umjesto mržnje i destrukcije“.

Slike Stipa Nobila predstavljene su trebinjskoj publici na inicijatvu galeriste i prijatelja Trebinja Lazara Vujića, a u galeriji Muzeja Hercegovine ljubitelji umjetnosti biće u prilici da je pogledaju do 16. januara.

R.S.