Бојић затражио сједницу Заједничке комисије поводом афере „транскрипти“

765-430-32c1f3272a933f0322677cf333a4b035

БАЊАЛУКА | Потпредсједник СДС-а и посланик у Представником вијећу парламента БиХ Борислав Бојић упутио је у петак, 12. аугуста иницијативу за сазивање ванредне сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност поводом „афере транскрипти“.

Бојић каже да је то његова пословничка обавеза као првог замјеника предсједавајућег ове комисије да затражи разматрање информације Министарства безбједности БиХ у вези с посљедњим дешавањима „која се тичу појаве транскрипата пресретнутних разговора која озбиљно инкриминишу рад и поступање главног тужиоца БиХ Горана Салиховића“.

Иако је вријеме годишњих одмора, сматра да би требала да буде заказана сједница ове комисије, а након тога евентулно ће се затражити и заказивање сједнице оба дома парламента, на којој би се разматрала предложена тачка дневног реда.

Јавност у БиХ је упозната путем медија о, како је навео, постојању тзв. транскрипата пресретнутих разговора између високопозиционираних функционера у Републици Српској и особе која се бави новинарским послом, а који бацају сјенку на професионалан рад и поступање главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

„Имајући у виду да, уколико би се потврдила аутентичност и основаност ових транскрипата, то би представљало подривање темеља правне државе којој БиХ на свом европском путу тежи, те сматрам да је од есенцијалне важности да најхитније сазовемо сједницу комисије на којој бисмо, уважавајући компетенције Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, расправили и разјаснили новонасталу ситуацију“, наведено је у Бојићевом захтјеву.

У року од пет дана, предсједавајући Заједничке комисије Сифет Поџић има обавезу да сазове комисију, уколико постоји кворум.

„Систем мора да одговори на ова питања“, категоричан је Бојић.

И потпредсједник СДС-а Огњен Тадић је на прес-конференцији казао да све ово упућује „да постоји спрега криминалних организација на свим нивоима у БиХ, а која одржава на власти људе који су спремни да у сваком моменту гурну руку у џеп грађана и присвоје оно што никада није било њихово“.

„Није ли довољна срамота Републике Српске да смо дошли до тога да јој предсједника мора да прислушкује овлаштени орган зато што постоји сумња да је упетљан у једну од највећих корупционашких афера у посљедњих 20 година, у којој је пропала једна од стабилних пословних банака у Српској“, рекао је Тадић на прес-конференцији у Бањој Луци.

Истиче да та странка жели индивидуализацију одговорности, а да СДС-у није циљ да ово буде представљено као политички рат, већ рат против оних који претварају наше „друштво у дивљину“.

Агенције