Боље и у затвор у БиХ него слобода под „ИД“

startbih_2014091101130921_big

САРАЈЕВО │ Поједини држављани Босне и Херцеговине, који су се нашли на ратиштима у Сирији и Ираку, контактирају безбедносне агенције и спремни су за одлазак у затвор само да се врате у БиХ.

„Одређен број држављана БиХ, који се налази на подручју Сирије и Ирака, због несношљивих услова боравка, контактира безбједносне агенције са намером повратка у БиХ, споразумног признања и издржавања казне у БиХ“, наводи се у саопштењу Тужилаштва БИХ.

У саопштењу се додаје да све више породица држављана БиХ, који су на страним ратиштима, тражи сарадњу са правосуђем и њихов повратак у БиХ.

„У оквиру активности Тужилаштва БиХ и партнерских агенција за спроводење закона у БиХ и иностранству, све већи број држављана БиХ и чланова породица пријављује незаконитости у вези са одласком и боравком држављана БиХ, који су на страним ратиштима“, нагласило је тужилаштво.

У саопштењу, међутим, није прецизирано колико џихадиста из БиХ жели да се врати у ту земљу, која је 2014. године усвојила закон који предвиђа затворске казне за џихадисте и њихове регруте у трајању до 20 година.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је до сада 20 особа оптужено за регрутовање или придруживање страним паравојним групама, пренео је АФП.

У саопштењу Тужилаштва БиХ се, такође, наводи да је један од оптужених Емин Хоџић, који је рођен 1992. године, признао да је боравио у структурама „Исламске државе“ и да је тиме пристао да му се изрекне затворска казна у трајању од годину дана, коју ће издржавати у БиХ.

„Тужилаштво БиХ и партнерске безбједносне агенције имају капацитете за откривање и процесуирање особа које одлазе на страна ратишта, те упозоравају држављане БиХ да се не одлуцују на ове кораке, рискирајући властиту безбједност као и затворску казну по повратку са тих подручја„, закључује се у саопштењу.
БН ТВ