Бољи дани за српску шљивовицу

rakija

БЕОГРАД | Од 1. јануара, Закон о јаким алкохолим пићима ступио је на снагу. Како кажу у ресорном Министарству, Закон је донет како бисмо увели ред у тој области, али и омогућили малим произвођачима да изађи из сиве зоне.

За тај корак, захтев је стигао и из Европске уније како би српска ракија испунила међународне стандарде и била тик уз шкотски виски и француски коњак.

Шљивовица Ненада Стевановића на тржишту је од 2001. године. Покушава, каже, да одржи традицију али и да се прилагоди новим захтевима.

„Боримо се, тешко је. Свеукупна ситуација је тешка и не погодује бизнису“, каже овај произвођач.

А да ситуација буде лакша на снагу је ступио Закон о јаким алкохолним пићима. Шљивовица – краљица српских ракија, уз нова правила биће у рангу шкотског вискија и француског коњака.

„Мали произвођачи могу да се региструју за производњу ракије и осталих алкохолних пића као предузетници и да на тај начин стављају директно свој производ на тржиште као финални производ, посебно ако се узме у обзир да је овим законом поједностављена процедура регистрације“, објашњава Колинда Хрехоровић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Додаје да су либерализовани услови за производњу и знатно смањени трошкови за регистрацију.

Да се иде у добром смеру сагласни су и произвођачи.

„Ово је један корак даље, е сад би требало направити још један корак даље – да се дозволи људима са села да ракију на пијаци продају као пољопривредни производ, уз обавезну анализу нормално. Ко хоће да је купи хоће“, каже Ненад Стевановић.

Оно што се не мења за српског сељака јесте да ће у свом дворишту и даље моћи да пече ракију, али и да збрине вишак.

„Уколико мали произвођач не жели да иде директно са својим производом на тржиште, може свој воћни дестилат да да другом регистрованом произвођачу на даљу дораду и прераду, што значи да онај који је преузео тај дестилат постаје одговоран и у смислу квалитета и у смислу здрвствене безбедности тог производа“, рекла је Колинда Хрехоровић.

Тако је, истиче, стављен у легалне токове онај вишак ракије који се налазио код физчких лица и који је представљао сиву економију.

Закон омогућава регистрацију великог броја произвођача што, кажу у Министраству, гарантује извоз.
Новина је и категоризација пића по међународним стандардима а то значи да ће наша шљивовица бити конкурентна и на европском тржишту. Остаје још да се донесе правилник о географској ознаци.
РТС