Bolnica Trebinje životno ugrozila pacijente Doma zdravlja

bolnica-trebinje
TREBINJE | Bolnica Trebinje danas je po drugi put odbila da steriliše gaze Doma zdravlja Trebinje, čime je direktno ugrozila sve pacijente kojima se u ukazuje pomoć u Službi hitne medicinske pomoći, dječijem dispanzeru, ginekološkoj ambulanti i u svim ambulantama porodične medicine,
Načelnik SHMP Trebinje Saša Borjan ističe da je ovakvom odlukom direktorica Bolnice Trebinje Zdravka Vreća dovela u opasnost građane Trebinja koji se, između ostalog, javljaju u Hitnu pomoć, jer služba sada nije u mogućnosti da zbrine povrede poput onih nastalih motornom pilom, brusilicom ili nožem, a ove posljednje su zbog svinjokolja, kaže, ovih dana veoma česte.
„Upotrebom nesterilisanih gaza došlo bi do infekcije ili sepse, pa su nam ovakvom odlukom Bolnice Trebinje ruke vezane. Zbog ovako neodgovornog i nehumanog gesta direktorice Vreće, molim sve građane Trebinja da se, ukoliko budu imali neku vrstu povrede, upute direktno na hirurgiju, umjesto u Hitnu pomoć, jer ih bez sterilnih gaza ne možemo zbrinuti „, objašnjava Borjan.
Kako navode iz trebinjskog Doma zdravlja, Bolnica Trebinje im je tražila malo manje od 700 KM mjesečno za pružanje usluge sterilisanja dva do tri doboša gaza dva ili tri puta sedmično. Cijenu su smatrali nerealnom, jer je, prema mišljenju eksperata koje su konsultovali, objektivna vrijednost ove usluge oko 150 KM. Ipak, u pregovorima sa Bolnicom cijenu su snizili na 300 KM i pristali na nju, jer, kako kažu, nisu imali izbora, budući da nemaju finansijskih sredstava da kupe svoju mašinu za sterilizaciju.
Međutim, problem je nastao nakon pregovora, kada je na adresu Doma zdravlja stigao ugovor od Bolnice Trebinje u kome su pored dogovorenih odredbi o regulisanju međusobnih prava i obaveza stajale i neke o kojima na sastanku dvaju zdravstvenih ustanova nije bilo riječi.
“ Tako se od nas zahtijeva da se u slučaju vanrednog servisiranja ili održavanja opreme i infrastrukture Bolnice obavežemo da ćemo zajedno sa njom participirati u nastalim troškovima servisiranja i održavanja, a mi smo odvojene ustanove „. U ugovoru, u koji smo imali uvid, stoji i da Dom zdravlja treba da plati dio računa za popravku i servisiranje mašina za sterilizaciju iako će uslugu njihovog korištenja uredno plaćati na mjesečnom nivou. Ugovorom se traži i da Dom zdravlja plati udio od oko 9.000 KM za nabavku lož ulja za potrebe grijanja, a, kako je istakla Vuković, to je velika brojka s obzirom na to da radijatori u ovoj ustanovi rade svega četiri sata dnevno i vikendom ne rade uopšte.
Budući da Domu zdravlja ne odgovaraju neki od dijelova ovog ugovora, oni su do narednih pregovora od Bolnice Trebinje zahtijevali da se gorući problem sterilizacije riješi zasebnim ugovorom, kako građani kojima treba medicinska pomoć ne bi bili životno ugroženi. Bolnica Trebinje na to nije pristala. Na pitanje zbog čega nisu pristali da ugovore razdvoje, portparol Bolnice Trebinje dr Dragana Zirojević rekla je da očekuju da će Dom zdravlja brzo potpisati ugovor koji je dobio, jer tako mora da se uradi po pravilima sertifikacije, kao i da ne zna zbog čega Bolnica nije pristala da ovo pitanje riješi posebnim ugovorom, te da, takođe, ne zna zbog čega nam je ovo pitanje interesantno. Sa druge strane, Dom zdravlja poslao je novi ugovor Bolnici u kome stoje sve odredbe oko kojih su se na sastanku prethodno dogovorili, ali su oni isti odbili uz objašnjenje da mnogi dogovori nisu realizovani, te predložili da Dom zdravlja saradnju potraži u nekom drugom partneru ili da prihvati ugovor koji mu je ponuđen.
Prema riječima Aleksandre Vuković, oni su se već raspitali da li usluge sterilizacije mogu da dobiju u nekom od okolnih gradova, ali ih niko, nažalost, ne pruža.
Načelnik Službe hitne medicinske pomoći Trebinje Saša Borjan kaže da je ovakav gest Bolnice Trebinje čista ucjena.
„Dom zdravlja i Bolnica Trebinje su namijenjeni za očuvanje zdravlja građana, a očigledno da direktorica Zdravka Vreća razmišlja samo o parama i da je zaboravila da je i sama ljekar „, zaključio je Borjan.
mojahercegovina.com