Босић: Мирни протести 14. маја у Бањалуци

bosic

БАЊАЛУКА │ Предсједник Српске демократске странке Младен Босић је рекао да је Одбор за организацију протеста у Бањалуци данас објавио проглас грађанима Републике Српске са позивом на мирне протесте који ће бити одржани 14. маја и да је званични захтјев за њихово одржавање већ упућен званичним институцијама.

Босић је казао да ће протести бити организован у складу са законом и изразио очекивање да ће полиција обавити свој посао и обезбиједити ред и мир на том догађају.

Лидер СДС је изразио увјерење да ће одзив грађана бити велики, истичући да се ради о народном протесту, а не о митингу било које опозиционе странке или Савеза за промјене.

„У организационом одбору се налазе представници свих опозиционих странака, али и представници група грађана који су погођени начином на који ова власт функционише. Ту су прије свега представници незапослених, ојађених радника, пољопривредника, бораца и инвалида“, навео је Босић додајући да очекује да ће то бити протест на коме ће грађани рећи шта мисле о начину на који ова власт влада.

Лидер СДС је истакао да се протест организује против катастрофалног стања у Републици Српској у који нас је довела криминализована власт.

„Биће то протест против велеиздајника који су уништили економску, а тиме уништавају и биолошку супстанцу Републике Српске, протест против криминалаца на највишим положајима, протест против поскупљења струје и против распродаје природног богатства, протест против корумпираних папака у политици, и против оних који су у своје џепове ставили новац од подстицаја за пољопривреду, борачких додатака, инвалиднина и других давања која припадају народу„, казао је Босић за БН телевизију.

Он је додао да су је овај протест усмјерен и против гажења радничких и људских права, и против велике незапослености и непотизма и против пљачке грађана од стране банака.

„Биће то протест и против дужничког ропства у које нас води власт, против злоупотребе јавних предузећа и уништавања банака, протест против понижавања борачких категорија и њихових породица, против катастрофалног стања у здравству, против уништеног високог школства итд.“, навео је Босић.

Он је казао да стање у Републици Српској, нажалост, оставља више простора због чега би грађани требали изаћи на протест, а да актуелна власт не жели да сагледа стварно стање.

„По нашим процјенама двије трећине становника Републике Српске се налази у стању да има озбиљне разлоге да искаже своје незадовољство„, истакао је Босић.

Он је казао да ће од стране власти и режима сваки протест бити окарактерисан као издајништво, истичући да сврха ових протеста није рушење институција.

„Овде се ради о протесту против оних који су узурпирали институције Републике Српске да би остварили нешто у личну користи или у користи оних који су блиски њима. Очекујемо да грађани разбију страх од одмазде уколико јавно кажу чиме су незадовољни и уколико јавно позову на промјене“, рекао је Босић за БН телевизију.

Коментаришући изјаву Милорада Додика да ће поднијети оставку уколико на протестима буде 40 хиљада људи, Босић је казао да је Додик очигледно процијенио да је у Бањалуци немогуће окупити толики број људи, јер се то никада до сада није десило.

„Мислим да ће Додик бити непријатно изненађен бројем људи који ће се одазвати протесту и то ће свакако бити многоструко већи број људи од пет хиљада, колико је Додик тврдио да опозиција не може скупити„, изјавио је Босић.

Он је оцијенио да се неће одржати контрапротест који је Додик најављивао истичући да је то у питању покушај да се уплаше грађани да би могло доћи до сукоба.

„Уколико се одлучи на тако нешто то је ризик и одговорност коју једноставно није могуће поднијети и зато мислим да контрамитинг неће бити одржан“, казао је лидер СДС.

Он је позвао све који су незадовољни овим стањем да се придруже протесту истичући да ће он свакако бити међу протестантима 14. маја у Бањалуци.

Лидер СДС је казао да ће мјесто окупљања протестаната бити у Парку Младен Стојановић у 12 часова и да ће протестна шетња у 13 часова кренути према Тргу Крајине гдје ће се одржати митинг.

Говорећи о предстојећим локалним изборима Босић је рекао да је Савез за промјене готово у потпуности постигао договор око имена кандидата за начелнике и градоначелнике, наводећи да ће кандидат за градоначелника Бањалуке дефинитивно бити Драган Чавић.

БН ТВ