Босић: Неопходне измјене Изборног закона БиХ ове године

343755_1

БАЊАЛУКА │ Предсједник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић назначио је као један од приоритета у овој години неопходност измјене Изборног закона БиХ, како би се спријечила политичка корупција, која за собом повлачи и сваку другу.

Босић истиче нужност процесуирања политичке корупције као потпуно неприхватљиве праксе која својом деструкцијом угрожава основе демократског друштва.

„Влада РС-а настала је на политичкој корупцији, куповином посланика за формирање скупштинске већине окупљење око СНСД-а“, рекао је Босић упозоривши да тај случај није добио своју кривичну квалификацију због чега може постати пракса за наредни период.

На тај начин демократски избори губе свој смисао, јер би, тврди Босић, онај ко има новац и државне ресурсе могао да тргује утицајем, купује гласове и политичку вољу и на тај начин формира и скупштинску већину и на њој засновану владу.

Босић наглашава да БиХ ове године мора да настави свој европски пут, али и упозорава да су на сцени и даље одређени политички фактори који заговарају политику конфликта.

Да је политичка сцена у БиХ још увијек нестабилна, каже, било је видљиво и након недавне одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС.

„Ово је ровито друштво па је, тим више, неопходна одговорност политичара за стабилност као основну претпоставку сваком побољшању па и проспетитетној будућности грађана“, истакао је лидер СДС-а.

У прошлој години је, каже, пропуштена још једна шанса да власт у РС призна економске проблеме у који је увела тај ентитет и да крене у њихово рјешавање.

„Најгора је што актуелна власт и даље пориче да РС има озбиљне проблеме у функционисању, првенствено у економији, што води даљем сиромашењу грађана. Све док не признају економске проблеме и не предложе рјешења, РС ће ићи путем пропадања“, рекао је предсједник СДС-а.
Фена