Босић: Забринутост ситуацијом у РС и БиХ

20150701152151_313111
ИСТОЧНО САРАЈЕВО │ Предсједништво СДС-а забринуто је развојем ситуације у Републици Српској и БиХ у свјетлу предложене резолуције Велике Британије о Сребреници и најаве предсједника Српске Милорада Додика о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавио је предсједник странке Младен Босић.
Према Босићевим ријечима, институције Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ јединствени су у ставу да је резолуција коју је Велика Британија предложила Савјету безбједности УН необјективна и направљена тако да би направила штету Србима и Републици Српској.
„С тог становишта неприхватљива је за било који политички фактор из Републике Српске“, рекао је Босић новинарима у Источном Сарајеву након сједнице Предсједништва СДС-а.
Он је изразио очекивање да ће Савјет безбједности УН у вези са овим проблемом имати избалансиран став, који неће бити пристрасан и ни на чију штету.
Предсједник СДС-а изразио је захвалност Руској Федерацији као сталној чланици Савјета безбједности УН-а на ангажману и приједлогу сопствене резолуције о Сребреници.
Коришћење трагедије у Сребреници за политичке сврхе се евидентно појачано наставља и ове године. Умјесто одржавања комеморација и давања почасти погинулима све се претвара у политичку манифестацију и, нажалост, служи за заоштравање односа међу народима у БиХ. У будућности треба прекинути ту праксу“, поручио је Босић.
Када је ријеч о најави предсједника Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Босић је рекао да постоји превише отворених питања и неразјашњених ствари да би СДС у овом тренутку могао децидно да се изјасни.
Оцијенивши да нема дилеме у исход референдума јер већина грађана као и СДС сматра да Суд и Тужилаштво нису положили испит објективности, Босић је затражио од Додика одговор на питање шта ће се десити дан након референдума, на који начин мисли да вољу грађана претвори у реалност.
„СНСД је гласао за законе којима су оформљени Суд и Тужилаштво БиХ. Питање Додику је на који начин законским путем мисли да поништи те одлуке и да ли има подрушку за ове потезе, шта ће рећи Србија и Русија које су гарант Дејтонског споразума“, додао је Босић.
Уколико нема подршке за референдум, каже он, то би могло да буде критично за будућност Републике Српске и на неки начин сигнал да „Српска одустаје од Дејтонског споразума“.
„Залажемо се за промјену начина функционисања Суда и Тужилаштва БиХ, али не желимо да доводимо Републику Српску и Србе у ситуацију да идемо авантуристичким путем који може да има тешке посљедице“, рекао је Босић.
Он је посзвао све политичке снаге у БиХ на окончање политике подгријавања међунационалних сукоба, јер одржавање нестабилне ситуације значи да у БиХ у будућности неће бити инвестиција, напретка, боље будућности ни ЕУ.
Предсједништво СДС-а данас је у Источном Сарајеву одржало прву сједницу у новом саставу.
Срна