Бошњаци неће да раде у фирмама из Српске

765-430-acd19ba6ee8e3637d6283d25bda8e251

САРАЈЕВО I И поред огромне незапослености, радници у Федерацији БиХ не желе да раде у фирми чији је власник Србин из Републике Српске.

Са овим проблемом суочио се један послодавац из Бањалуке који хоће да отвори фирму у Федерацији.

„Када сам отишао на биро да тражим да распишу конкурс, одмах су ми рекли да ће бити проблема да нађем раднике, када виде да је фирма бањалучка и да је власник Србин. Био сам шокиран када су ми то рекли. Очигледно се ово и раније дешавало чим су ме упозорили да ћу имати проблема“ испричао је власник ове фирме, али не жели да објавимо о коме се ради да не би имао још више проблема.

Треба му шест радника, а након расписивања конкурса пријавило се много више.

„Међутим, када су видели да је власник Србин већина је одустала, тако да их је остало само двоје. Онда су ме пријатељи саветовали да као контакт особу ставим неког Бошњака, што сам сада и учинио, па очекујем да ћу успети да пронађем раднике“ испричао је овај послодавац.

Додао је да је ово изненађење за њега јер у Бањалуци има запослене и Бошњаке и Хрвате, с којима одлично сарађује.

„Невероватно ми је да ће због националне основе радије да буду незапослени. То је сулудо. Политичари буквално трују људе и уништавају ову државу“ нагласио је он.

Други послодавци тврде да национализам може да буде разлог одбијања посла само код нерадника, који „бога моле“ да не нађу посао иако немају од чега да живе.

У Савезу синдиката Републике Српске сматрају да се и приликом запошљавања види да су људи и даље подељени по националној основи.

„Никоме не треба да буде битно које је националности власник, битно је да редовно исплаћује плату и порезе држави. Овакви примери нису чести, али су веома могући у пракси“ рекао је председник Синдиката пољопривредне и прехрамбене индустрије Александар Томић.

Међутим, много је радника којима је егзистенција испред свега.

„Радим у фирми чији је власник Бошњак из Федерације. Никада нисам ни помислила да не требам ту да радим јер је он друге националности. Најважније ми је да је плата редовна, јер тиме издржавам своју породицу“ истакла је радница из Братунца Милијана Милошевић.

„Имамо и случај једног Албанца, који има фирме у Републици Српској, а доводи своје раднике, којима обезбеди и смештај и храну, буду ту три, четири месеца, врати их назад, па доведе друге. Очигледно неће да запосли наше раднике; лакше му је са ‘његовим’ људима“ рекао је Томић.

Блиц