Бошњаци пријете укидањем Српске

765-430-09a8fe4d39c25dc13c46091e82656da5

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА │ Референдум о припајању Брчко дистрикта Федерацији БиХ, као и референдум о укидању Републике Српске сљедећи су кораци бошњачких политичара као одговор на заказани референдум о Дану Републике Српске.

Агресивна бошњачка кампања против предстојећег референдума у Републици Српској, коју је почела СДА најавом својих функционера да ће организовати референдум о издвајању Сребренице из Српске, кулминирала је иницијативом бошњачких НВО да се на територији цијеле БиХ проведе изјашњавање грађана о укидању Републике Српске.

Одлично обавештени извори „ЕуроБлица“ тврде да су тачне спекулације појединих сарајевских медија како се бошњачке партије спремају да иницијативу о провођењу референдума покрену и у Брчко дистрикту.

„Уколико власти и све политичке странке у Републици Српској остану при ставу да се референдум о Дану Српске одржи 25. септембра, СДА ће ускоро покренути причу о организовању референдума о припајању Брчког ФБиХ. Бошњачке странке ће се позивати на резултате посљедњег пописа становништва према којима у Дистрикту тренутно живи више од 42 одсто Бошњака, што уз 20 одсто брчанских Хрвата представља апсолутну већину – истичу наши саговорници.

Шеф брчанског СНСД и председник Скупштине Дистрикта Ђорђа Којић за „ЕуроБлиц“ тврди да најављени покушаји политичара из Сарајева да дестабилизују ситуацију у Брчком немају шансе за успех.

Којић подсећа да је одлуком бившег супервизора за Брчко Рафија Грегоријана на подручју дистрикта још пре неколико година забрањено одржавање референдума.

„Одлука супервизора још је на снази, тако да је било каква идеја о организовању референдума у Брчком осуђена на неуспијех“, каже Којић.

Да је бошњачка „офанзива“ на Републику Српску у пуном јеку, потврђује и најава председника Удружења жртава и свједока геноцида Мурата Тахировића да ће организације које окупљају бошњачке жртве ускоро тражити расписивање референдума о укидању Републике Српске.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић за „ЕуроБлиц“ истиче да би расписивање референдума о Дану Српске, на крају, могло да се покаже као одличан тактички потез власти у Републици Српској.

„За разлику од српског референдума, који се односи на прославу празника, референдуми о којима причају Бошњаци представљају директно кршење Дејтонског споразума. На крају, испада да је референдум о Дану Републике Српске представљао удицу на коју су се упецали не само радикални бошњачки елементи, већ и они тзв. умјерени“, закључује Миливојевић.

ЕуроБлиц