Босови мафије у Италији ухапшени након 16 година: Живјели као животиње, суверено владали

1

РИМ │ Италијанска антимафијска полиција ухапсила је двојицу гангстера у бјекству, крили су се у склоништу у брдима са читавим арсеналом оружја.
Ђузепе Фераро (47) и Ђузепе Креја (37), обојица високо рангирани чланови калабријске мафије Ндрангете, годинама су на листи најопаснији бјегунаца од правде у Италији, рекла је полиција.
Фераро, који је осуђен у одсутности за низ бруталних убистава и ког називају изузетно опасним, био је у бјекству чак 18 година. Креја, ког траже због изнуђивања и повезаности с мафијом, нестао је прије 10 година.

Сумња се да је Фераров клан умијешан у убиство Доменика Бонарига, вођу ривалског клана. Да би се осветили, Бонаригови људи су 2013. наводног убицу свог шефа, Франћеска Ракосту, пребили у свињцу металним шипкама и оставила свињама да га живог поједу.
„Живјели су у бетонском бункеру скривеном у густом жбуњу и дрвећу“, изјавио је тужилац Федерико Кафијеро де Рао док је описивао бункер у брдима близу Маропатија у округу Ређо ди Калабрија на југу Италије.

2

„Живјели су као животиње у суровим условима и одсјечени од друштва, али имали су довољно јаке везе са својим људима да би могли да доносе важне одлуке“, додао је тужилац.
Фераро и Креја су били „активно укључени у управљање кланом и имали су војничку контролу над територијом’, рекла је Марија Розарија Бинди, предсједница Антимафијског комитета италијанског парламента.
Полиција је приликом рације бункера пронашла аутоматску пушку и читав асортиман пиштоља и других пушака.

3

Иначе, Креја је осумњичен за убиство Франћеска Инциратија (18), сина једног ривала његовог клана, 2009. године. Убиство се вратило у жижу јавности 2014, кад је италијански магазин Еспресо објавио да локални свештеник, шпијун ватиканске тајне службе, зна ко је Инциратијев убица.
„Сада кад је територија ослобођен од ова два опасна бјегунца, подстичем људе да нам помогну да покушамо да расвијетлимо злочине које су починили, као што је убиство Франћеска Инцитарија„, казао је Рао.

Фотографије које је полиција пустила у јавност показују Ђузепеа Креју у црном џемперу и смеђој мајици у тренутку хапшења, с кутијама черипарадајза и пљоском поред судопере.
Ђузепе Фераро фотографисан је тек напољу, кад су га полицајци извели из бункера.
Фераро и Креја су се од јуна тешко сналазили јер је полиција извела низ хапшења и тако проредила чланове клана који су им помагали да преживе у бјекству.
Иначе, сматра се да калабријска мафија Ндрангета контролише свјетско тржиште кокаина, а полиција је описује као најактивнију, најбогатију и најмоћнију злочиначку организацију у Европи.
(Независне новине/Курир)