Božićni turnir okupio blizu stotinu šahista iz regiona

TREBINJE │ Šahovski klub „Leotar“ danas je domaćin tradicionalnog Božićnog šahovskog turnira, koji je okupio blizu 100 takmičara iz BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Turnir je organizovan po švajcarskom sistemu u devet kola, partija se igra 15 minuta po igraču, a važeća su pravila za ubrzani – rapid šah.

Nagradni fond ove godine je veći i iznosi oko 2.500 KM tako da su došli šahisti iz regiona – ima ih iz Dubrovnika, Podgorice, Sarajeva, Bijeljine…“, kaže Milan Mičeta, predsjednik Šahovskog kluba „Leotar“.

Šah se vraća u naš grad – vjeruje Mičeta i podsjeća da je trebinjski šahovski klub danas uspješan premijerligaš, koji će zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave uskoro dobiti i nove prostorije.

„Kad se završe adaptacije, imaćemo najbolje prostorije u Republici Srpskoj tako da će nam zavidjeti i oni bolji i veći klubovi“, napominje Mičeta.

Turir je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, istakavši da je ova drevna igra, u vremenu informacionih tehnologija i virtuelne stvarnosti, danas posebno važna jer čovjeka vraća njegovom prirodnom okruženju, a pritom zahtjeva od učesnika vrlo visoke standarde – kompleksne misaone operacije, analizu velikog broja podataka, izrazit osjećaj za planiranje i razradu strategije.

„Posebno je zadovoljstvo vidjeti da se toj drevnoj igri vraća sve više mladih ljudi. Iz tog razloga, uviđajući značaj šaha za stvaranje zdravih ličnosti, Grad Trebinje je  podržavao i uvijek će podržavati ovakve turnire i aktivnosti šahovskih klubova“, poručio je Banjak.

I ove godine među učesnicima božićnog turnira je najbolja trebinjska šahistkinja velemajstor Ana Benderać.

Ističe da Trebinje, kao rasadnik šahovskih talenata, zaslužuje ovakav tradicionalni turnir, najviše zbog potencijala koji i danas postoji među mladima.

„Uvijek smo imali dobre šahiste, ovo podneblje ih je stvaralo, a i sada imamo potencijal za nešto veće i bolje. Naravno, važan i rad – djeci se mora omogućiti da igraju što više turnira – a kako baš i nemamo mogućnosti da ih često šaljemo u druge gradove, važno je da oni u svom gradu imaju što više takmičenja“, ističe Benderać.

R.S.