Branimir Glavaš pušten iz zatvora

20150120144432_284456MOSTAR | Branimir Glavaš je nešto prije 13.00 časova pušten iz mostarskog zatvora.
Ispred zatvora su ga dočekali brojni novinari i bliski saradnik Ivan Drmić.
Federalni mediji su javili da će se Glavaš, nakon izlaska iz zatvora, uputiti prema porodičnoj kući u Drinovcima kod Gruda.
Prethodno, u mostarski zatvor stigla je odluka Suda BiH o njegovom puštanju na slobodu, nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.
Branimir Glavaš je po izlasku iz mostarskog zatvora izjavio da će se odazvati pozivu pravosudnih institucija Hrvatske.
„Sada idem u Drinovce. Sačekaću par dana i konsultovati se sa advokatima. Vidjeću s advokatima kada ću u Hrvatsku“, rekao je Glavaš novinarima.
On kaže da je izuzetno zadovoljan i srećan što je pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu Vrhovnog suda kojom je osuđen na osam godina zatvora i naložio novo suđenje.
Glavaš navodi da čeka da Vrhovni sud Hrvatske zakaže ročište.
„Moj izlazak znači prvi korak ka konačnom cilju, a to je pobjeda u pravnoj proceduri dokazivanja moje nevinosti“, rekao je Glavaš.
On navodi da je presuda Ustavnog suda Hrvatske i izlazak iz zatvora i prekid izvršenja kazne „kilometarski korak ka dokazivanju istine o čistoći rata u Hrvatskoj“.
Govoreći o potjernici koju je za njim raspisao zagrebački Županijski sud, Glavaš kaže da je ona tehničke prirode.
„Sud ovo nije dobro razmotrio, jer iza sebe imam pet godina i dva mjeseca pritvora i te odredbe zakona ne mogu se primjenjivati u ovim okolnostima“, rekao je Glavaš.
On je dodao da su njegovi advokati još juče podnijeli zahtjev Vrhovnom sudu Hrvatske za ukidanjem pritvora.
Glavaš je demantovao navode da je tokom izvanzatvorskih pogodnosti radio u jednoj hercegovačkoj firmi.
Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi.
Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju nakon puštanja iz zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.
Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu potjernicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.
Glavaš je bio osuđen u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“ na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.
Nezavisne