Брејвик дјелимично добио процес за кршење људских права

20160420154030_365996

ОСЛО l Масовни убица Андерс Беринг Брејвик дјелимично је добио судски процес против норвешке државе у коме је тврдио да је у затвору био жртва кршења људских права, преноси Ројтерс.

„Забрана нехуманог и понижавајућег третмана је темељна вриједност демократског друства. То важи без обзира на све и када је ријеч о третману терориста и убица“, рекла је судија Хелен Анденаес Секулић у својој пресуди.

У пресуди се, међутим, наводи да норвешка држава није прекршила Брејвиково право на приватни и породични живот. Брејвик се налази у затвору откад је 2011. године из ватреног оружја и аутомобилом-бомбом убио 77 људи, пренијела је агенција.

Тај десничарски екстремиста је на рочишту у марту, поводом своје тужбе, тврдио да његов боравак у самици представља кршење Европске конвенције о људским правима.

Норвешко државно тужилаштво је, међутим, тврдило да је изолација Брејвика неопходна пошто је „екстремно опасан“ и да су услови у којима борави у затвору „далеко изнад граница оног што је прихватљиво“ у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Брејвик, који је рочиште у марту започео са нацистичким поздравом, а појављивање на суду искористио да промовише своје екстремистичке ставове, служи затворску казну од 21 годину, која може да буде продужена уколико буде процијењено да је и даље опасан.

Тридесетседмогодишњи осуђеник тврди да „већ пет година покушавају да га убију“ држећи га у изолацији коју он доживљава као тортуру.

Брејвик на располагању има три ћелије: једну за живот, другу за учење и трећу за физичке вјежбе. На располагању има тренажни бицикл, конзолу за видео игре, књиге, новине а дозвољена су му и учешћа у затворски прославама празника.

НН