Brisel pozdravio nove prijedloge Atine

20150622081506_311325

BRISEL | EU je noćas pozdravila nove prijedloge grčkog premijera Aleksisa Ciprasa kao „dobru osnovu za napredak“ na današnjim pregovorima sa kreditorima, koji traže ustupke da bi pomogli Grčkoj da izbjegne bankrot.
Zvaničnici su radili do duboko u noć da bi postigli dogovor uoči samita lidera evrozone u Briselu, da bi zadržali Grčku u monetarnom bloku.
Martin Selmajr, šef osoblja predsjednika Evropske komisije, rekao je da su prijedloge primili, pored ovog tijela, Evropska centralna banka /ECB/ i Međunarodni monetarni fond /MMF/.
„Dobra osnova za napredak na samitu“, napisao je Selmajr na „Tviteru“, ali nije naveo više detalja.
Ciprasova vlada je poslije veišemjesečnog zastoja u pregovorima sa kreditorima pokazala tokom vikenda spremnost da se postigne dogovor, kako bi Atina dobila posljednju tranšu pomoći.

Kreditori su zahtijevali dodatne budžetske rezove i povećanje poreza.

Cipras je juče proveo dan na maratonskoj sjednici svog kabineta i u telefonskim razgovorima sa liderima NJemačke, Francuske i Evropske komisije.
„Premijer je predstavio ovim liderima prijedloge Grčke o uzajamno korisnom sporazumu, koji će donijeti konačno rješenje, a ne odgađanje rješavanja problema“, saopštila je Ciprasova kancelarija.
Cipras će se danas sastati sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, predsjednikom ECB Mariom Dragijem, direktorom MMF-a Kristin Lagard i šefom grupe ministara finansija evrozone Jerenom Dijselblomom, rekao je portparol EU.
U poslijepodnevnim časovima uslijediće samit premijera i predsjednika zemalja evrozone.
Srna