Brisel zabrinut zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Bjelorusijom

Evropska unija poziva Srbiju da se bori protiv „zavisnosti od isporuka ruskog gasa“ i izražava zabrinutost zbog vojne saradnje sa Rusijom i Bjelorusijom, navodi se u izvještaju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

U izvještaju Srbiji se predlaže da stimuliše investicije u obnovljive izvore energije, kao i da „diversifikuje izvore proizvodnje električne energije u zemlji sa fokusom na druge vrste obnovljive izvore“, prenosi „Sputnjik“.

Evropski parlament preporučio je Beogradu i da „obezbijedi veću usklađenost“ između svoje i evropske spoljne politike i podsjetio da Beograd dobija finansijsku pomoć od EU.

„Sputnjik“ navodi da, prema ocjenama stručnjaka, „rukovodstvo EU traži načine da izvrši pritisak na srpsko rukovodstvo, pokušavajući da od njega dobije `političku lojalnost` u zamjenu za dotacije“.

Isti izvor podsjeća da je odbrambena politika Srbije zasnovana na vojnoj neutralnosti, a da je ta zemlja partner i NATO-u, iako ne planira da ulazi u ovaj vojni blok.

U tekstu se dodaje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije izjavio da je zemlji potreban ruski gas i da stoga podržava izgradnju „Turskog toka“.

Srna