Брнабић: Биће одговорено на писмо америчког конгресмена о Дражи Михаиловићу

БЕОГРАД l Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да писмо америчког конгресмена Теда Поа, у којем тражи да Србија објави документа о суђењу Драгољубу Дражи Михаиловићу, није званични захтјев Вашингтона, али је релевантно и на њега ће бити одговорено.

Она је изјавила да не види да тај захтјев има неку временску релевантност.

„Писмо ми је уручио конгресмен Тед По. То није званичан захтев Вашингтона, него писмо једног конгресмена, копредседавајућег Српског кокуса, који је много урадио за добре односе САД и Србије“, рекла је Брнабићева.

Она је навела и да је Поу у име предсједника Србије Александра Вучића, током недавне посјете САД, уручила орден, пренијели су београдски медији.

„То писмо нам је релевантно. Одмах сам га предала нашој амбасади у САД, да као и сва релевантна званична пошиљка иде ка свим ресорним министрима и у складу са институционалним механизмима одговорићемо на то писмо“, рекла је Брнабићева.

Копредсједавајући Српског кокуса у Америчком конгресу, конгресмен Тед По из Тексаса, уручио је писмо премијеру Србије Ани Брнабић у којем тражи да се објаве документа у вези са суђењем и погубљењем Драгољуба Драже Михаиловића.

Портал „Телеграф“ наводи да је конгресмен По уручио писмо Брнабићевој 25. јула током њеног боравка у САД.

„У духу пријатељства између САД и Србије најлепше вам упућујем захтев да обелоданите материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића“, пише у писму.

У писму се наводи да је генерал Михаиловић играо кључну улогу у спасавању стотине страних пилота током Другог свјетског рата, укључујући америчке службе.

„Он и људи којима је командовао показали су изузетну храброст у одбрани наших пилота за време мисије `Халијард`, тако да верујем да би у част и успомену на њега требало да се учине јавним околности његове смрти“, пише у писму.

Срна