Брнабић: Биће смјене министара, ако не буде резултата

– Мислим да смо у првих 100 дана успјели да покажемо да можемо да наставимо реформе и да имамо резултате, очекујем да наставимо несмањеном снагом и са још бољим фокусом и координацијом – сумирала је рад владе у првих 100 дана премијерка Ана Брнабић.

Како је рекла у интервјуу за „Новости“, најпоноснија је због тога што је задржана фискална дисицплина и јавни дуг смањен за око милијарду евра.

– Када је ријеч о смјенама, њих може да буде само ако изостану резултати. Ми смо ту да спроводимо заједничку политику која ће дати бољи пословни амбијент и омогућити бољи живот наших грађана. Само то ми је важно – каже она, коментаришући приче које су се појавиле у јавности о свађама министара и евентуалне смјене.

Она каже и да су добри резултати створили простор за повећање пензија и плата.

На питање да ли се зна до танчина коме ће све бити повећане плате у јавном сектору она одговара:

– У фокусу Владе били су сектори образовања, здравства, науке и културе, јер су то полуге на којима желимо да почива Србија будућности – рекла је премијерка.

Повећање слиједи и војсци, полицији и безбједносним службама због тежине послова које обављају, одговорности које имају и услова у којима раде.

У администрацији ће плате бити повећане пет одсто, а и пензије ће од 1. јануара порасти пет одсто.

На питање када ће Србија бити спремна за улазак у ЕУ и да ли ће Брисел уопште жељети нас прими, она на првом мјесту истиче да рефроме које спроводимо спроводимо због нас самих, а да ће нас оне довести до ЕУ.

– У смислу преговарачких поглавлља ми тежимо да их затворимо што прије, али нам је у том процесу најважније да се реформе стварно имплементирају, а не да се тај посао „одрађује“ због ЕУ. Желимо да постанемо члан европске породице зато што нам је тамо мјесто, али да кад уђемо у и ЕУ будемо стабилан и јак партнер који ће моћи да допринесе укупном напретку ЕУ – рекла је премијерка.

Танјуг