Број обољења сличних грипу повећан за 90 процената

ТРЕБИЊЕ I На подручју Источне Херцеговине број обољења сличних грипу, ове седмице, је повећан за 90 одсто у односу на претходну, док је број акутних респираторних инфекција на истом нивоу, рекла је за портал Радио Требиња Јулија Kраљ, епидемиолог Регионалног завода за заштиту здравља Требиње.

Kраљ је истакла да је ово разумљиво јер је ово период када је интензитет грипа у порасту.

„Тако ће, вјероватно бити и током наредних седмица, али није ништа забрињавајуће, него је очекивано за ово доба године“, појаснила је она.

Грип почиње нагло, уз општу малаксалост и слабост и сув надражајни кашаљ, те повишену тјелесну температуру.

„Температура током грипа иде увијек преко 38 чак и преко 38,5, тада можемо узети нешто од лијекова за обарање тјелесне температуре и што више топлих напитака, чајева, да бисмо кашаљ санирали. Љекару би требало отићи  ако температура расте, иде преко 39 степени, и ако нам се сви наведени симптоми задржавају преко пет-шест дана. До четири-пет дана, уз температуру 38,5-39 ништа није алармантно, а када се симптоми погоршавају, онда би, свакако, требало посјетити љекара“, наводи за Радио Требиње Јулија Kраљ.

Она подвлачи да би требало избјегавати окупљања у затвореним просторијама, те водити рачуна о личној хигијени.

„Обавезно прати руке топлом водом и сапуном, и наравно избјегавати и кућне, а посебно болничке посјете, у овом периоду, док је активност грипа на повишеном нивоу“, предлаже Јулија Kраљ.

Подсјећа да пацијенти никако, на своју руку, не би требало да узимају антибиотике, јер њих искључиво преписује љекар и неопходно је да слиједимо сва упутства која добијемо од доктора или педијатра, ако су дјеца у питању.

У циљу превенције грипа, додаје докторица, најбоља је вакцинација против грипа.

„Ако нисмо вакцинисани на вријеме, потребно је ојачати имуни систем, уз добру и правилну исхрану, да користимо што више воћа, поврћа, свјежих напитака, да се одмарамо и довољно спавамо, те  да имамо неку физичку активност“, наводи за Радио Требиње Јулија Kраљ.

У претходној седмици, на подручју Источне Херцеговине, регистровано је 151 обољење слично грипу и 283 акутне респираторне инфекције.

Од почетка сезоне грипа, на подручју регије, евидентирано је 904 обољења слична грипу и 4.519 акутних респираторних инфекција, од чега у Требињу 351 обољење слично грипу и 1.609 респираторних инфекција. Међу пацијентима је било и 13 озбиљнијих случајева који су хоспитализовани у Болници Требиње.

Подсјећамо, због великог броја обољелих од вирусних респираторних инфекција, од данас су посјете болесницима у Болници Требиње забрањене, потврдио је за Радио Требиње директор ове здравствене установе Васо Мијановић.

Он додаје да су посјете забрањене до даљњег.

Д.Р.