БРУНО ЛАНГЕР У ТРЕБИЊУ: Млади ме доживљавају као старог диносаура

5687caaf-fbf8-4b68-ae49-6c130a0a0a64-atomsko-skloniste50

Позната рок група „Атомско склониште“ из Пуле наступила је у требињском рок бару „Андреграунд“, гдје су публику подсјетили на неке од својих старих хитова који су обиљежили југославенску рок сцену. Бруно Лангер, фронтмен бенда, присјетио се за „Дневни аваз“ својих почетака те је открио неке од планова.

Први наступ

– Свака свирка, ево, већ 40 година, за нас је Нова година. Свој први јавни наступ имали смо давне 1964. године с бендом „Логаритми“ за Први мај – казао је Лангер.

Колико је било тешко опстати 40 година на музичкој сцени с обзиром на то да су се смјењивале генерације, државе, музички правци…

– „Атомско склониште“ званично је основано 22. фебруара 1976. године, дакле за два мјесеца славимо 40. рођендан. Занимљиво је да на наше наступе долазе млади. Вјероватно дома, од родитеља, имају плоче или на неке начине долазе до наших пјесама, а ту је и интернет.

Ви сте човјек који има шездесетак година, како Вас доживљавају млади?

– Као старог диносура, тако ја за себе волим рећи. Што се тиче година, захваљујем Богу да сам још жив. Много путујем, прошарали смо цијелу бившу Југославију уздуж и попријеко.

5687cab6-2f9c-43dc-83d7-6c130a0a0a64-bruno-langer04-718x446

Иза Вас је много објављених албума, али шта „Атомско склониште“ планира у будућности?

– Сто година нисмо снимили нови албум и мислим да ћемо за 40. годишњицу то учинити. Пуних 20 година нисмо издали албум, али чини ми се као да је то јучер било. Некада смо само издавали албуме, а нисмо свирали, а данас само свирамо.

О екологији и заштити природе, данас се доста прича. Давно сте снимали пјесме о тој теми.

– Текстописац и оснивач Бошко Обрадовић писао је такве текстове. Он је писао управо о тим стварима у мултимедијалном пројекту који носи назив „Атомско склониште“. Ту је било умјетника, сликара и пјесника, не само рокера. Бошко је у својим пјесмама увијек говорио о загађењу људске душе. То је најопасније.

Је ли рокер сретан у љубави?

– Музика је највеће задовољство, а љубав највећа вриједност у свему. Љубав између нас и публике, љубав у породици… Без љубави нема ништа. Моја љубав приватно је изузетна. У сретном сам браку од 1971. Имам двије кћерке и двоје унука. Моје кћерке су завршиле факултете и магистрирале. Сада је посебна љубав према унуцима.

Шта је за Вас, осим породице, највеће богатство?

– Путовања. На путовањима се упознају нови људи, нове културе… С тим упознавањем мање је мржње и мање тензија.

Смјењивале су се поставе „Атомског склоништа“, а Ви сте увијек остајали…

– Прва постава трајала је десет година, а у овој постави, коју чине гитариста Ранко Сворцан, бубњар Стјепан Стипе Бобић и моја маленкост, солиста и бас-гитара, трајемо пуних тридесет година.

Аутор: П. Муцовић /Дневни аваз